Belami fészbukos helyesírása

Belami

Nézzék, uraim, most már belátom, hogy az élet esetbe mártott gilisztás szilvát se ér magamutogatás nélkül. Azt is észrevettem, hogy a fészbuk erre nagyon alkalmas, mert így elmondhatjuk, mit ettünk ebédre, hány pötty van a frissen lakkozott körmünkön. Netán még arról is beszámolhatnak egyesek, mennyivel okosabbak mindenki másnál, és hogyan kellene megváltani a világot. De…

– Mit de? – szakította félbe Belami monológját a Zsibbadt brigádvezető nevű kocsma napfényben fürdő teraszán Minek Dönci.

– Mert ha ennyire okos lett, akkor azt is tudhatná, hogy a fészbuk nem tűri a nagy hadoválást. Ott röviden, tömören, rátörve a lényegre kell fogalmazni – magyarázta Dönci.

– Azt kérdi, hogy mit de? Na, akkor röviden: igazán lehetne azt a lényegre törőt helyesen is irni?

– Úgy gondolja, hogy kisminkelve, szép kalapban, mosolyogva? – kérdezte Cink Enikő, akit 57 éves pályafutása során, ki tudja miért, de még senki nem rabolt el az esze miatt.

– Úgy gondolom, hogy a magyar helyesírás szabályai szerint – szórta a szikrákat Belami összes szeme. – Hogy mást ne mondjak, az ige előtt álló igekötőt egybe kell írni az igével, az együtt, az akkor is egy gyé, ha kettőnek halljuk, a mond, egy d-vel az egyes 3 személy, két d-vel meg felszólító mód. Vagyis nem keverendő…

– Te jó ég, maga meg tán kitanultan a nyelvtani tanárságot? – esett le Plüss Eta álla, de annyira, hogy Bika Jenő emelte fel a földről.

– Csupán odafigyeltem a nyelvtanórán – szerénykedett Belami, majd még öt percen át sorolt elrettentő példákat vízfejű Döncike okostelefonjából idézgetve.

– Belami bácsi szerint az internet rontotta el a helyesírásunkat, vagy eddig is meggyalázta a fél ország a helyesírás szabályait, csak nem derült ki ilyen látványosan – próbálta védelmébe venni a világhálós beszélgetéseket Döncike (ki, ugye, kissé vízfejű…), majd Józsi csapos évtizedek használt, ajtóra kifüggeszthető táblájára mutatott. Azon pedig csak annyi állt: „Mingyá gyüvök!”

– Mijé, mi baj van ezze? – vágott egy közepesen mocskos felmosórongyot Döncike fejéhez Józsi, aki éppen 58 éve nem értette, miért írják a tegnap szót egy t-vel, pedig az múlt idő, aminek a jele két té.

– De jó maguknak, hogy félresikerült igekötőkön rágódnak az internetet bámulva. Miért nem azon háborodnak fel, miféle szavak elé kerül az az igekötő. Mert szerintem egy olyan vitában, amit úgy zárnak le, „Ki veröm a szömedet, ha mégéccő ki nyitod itten a mocskos pofádatt!”, talán mégsem a helyesírás miatt kellene elsírnunk magunkat. Legalábbis nem elsőre. Inkább azon búslakodjunk, hogy a mocskolódós fröcskölődés már olyan ipari méreteket öltött, ami a becsületsértés mellett kimerít engem, de még több más törvényi tényállást is – fejtette ki véleményét, némi jogászkodós hangsúllyal Firnájsz Egon.

Majd elmesélte, hogy tegnap, fél óra alatt, internetes kommenteket olvasva 78 olyan mondatott talált, amelyben a korábban hozzászólót különféle, leginkább rusnya állathoz hasonlították, míg a saját anyával kialakítandó hagyományos, orális és anális szexuális együttlétre 473 kommentelőt szólítottak fel a vita hevében.

– A helyesírás akkor is fontos – próbálta eredeti medrébe visszaterelni a beszélgetést Belami, és ezt a mondatot azonnal be is pötyögte a fészbuk oldalára. A válasz: „Mönnyélel abüdös francba, te okostolyás!”, négy másodperc múlva érkezett...

Bátyi Zoltán

https://belami.blogstar.hu/./pages/belami/contents/blog/53107/pics/lead_800x600.jpg
 

Belami rákkeltő disznója2015.12.14. 09:10

Belami Ájronlédije2016.01.14. 16:00

Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?