Belami kövér tavasza

Belami

Nincs is annál szebb, mint amikor tavasszal virágba borulnak a fák, friss fűillatú lesz a park, a rét, és persze a lányok meg asszonyok is megszabadulnak vastag téli kabátjaiktól. Kipp-kopp, kopognak a tűsarkú cipők az aszfalton, a cipőkben meg csodaszép lábak találhatók, amikben gyönyörködhet a férfinép.

Ezzel a két darab, és igencsak ábrándos mondattal Belami nyitotta meg a társalgás menetét a Zsibbadt brigádvezető emlékét őrző kocsma teraszán.

– Nagyon költői Belamikám, az állam is leesik a csodálkozástól – vigyorgott a külváros nyugalmazott szépfiújára Bovden Béci. – Azt ugyan nem tudom, mikor látott utoljára zöldellő rétet, de abban biztos vagyok, hogy nincs itt már kipp-kopp, meg szép lábak, karcsú derekak fesztiválja. Vagy ha van is, már korántsem olyan mértékű, mint valaha volt – mutatott a járda felé Béci.

– Hoppá! – rekedt bent a szó egyszerre hat Zsibilakóban. Ugyanis összes szemükkel két hölgyemény szenvedését figyelték. A szenvedés szó helyett ugyan használhatták volna a séta vagy a gyaloglás kifejezést is. Ám az erőlködés, amivel a két asszonyság igyekezett fejenként is mázsásnál súlyosabb testét eljuttatni a legközelebbi buszmegállóig, már túllépte mindenféle séta határát.

– Igyekszem pozitívan gondolkodni, de hiába. Azt kell látnom, hogy szépséges lányaink és asszonyaink évről évre kövérebbek, és kis hazánk egyre inkább a duci nők országa lesz – fancsalodott Bovden úr arca.

Mivel ezt a megjegyzést Plüss Eta és Cink Enikő úgy magára vette, mint télen azt az emlegetett vastag kabátot, néhány pofon kiosztása megszakította a beszélgetés gördülékeny menetét.

Ám ez a helyzeten mit sem változtat, gondolta Belami, aki éppen néhány napja olvasott arról, hogy Magyarországon a túlsúlyosság már olyan egészségügyi probléma, amit nem lehet félvállról kezelni. Már csak azért sem, mert fél váll ekkora terhet ki sem bírna.

Belami ezt a gondolatát meg is osztotta a Zsibiben ülőkkel, mire vízfejű Döncike azonnal előkapta jaj, de okos telefonját, és adatokkal is szolgált.

– Az elhízottak aránya az Egyesült Államokban, Mexikóban és Új-Zélandon a legmagasabb, ezeket követően a negyedik helyen bizony Magyarország áll. Ezekben az országokban a 15 évesnél idősebb lakosságnak legalább a 30 százaléka elhízott. Ezekkel szemben Japánban és Dél-Koreában a legalacsonyabb az elhízott felnőttek aránya: Japánban 3,7, Koreában 5,3 százalék. Egyre nagyobb problémát jelent a gyerekek elhízása is: a 15 évesek körében a 2001-ben és 2002-ben mért 12 százalékról 12 év alatt 15,5 százalékra emelkedett a túlsúlyosak aránya. Magyarországon 16 százalék a 2013-ban és 2014-ben mért ráta – sorolt számokat Döncike, hozzátéve, hogy nem a legfrissebbek az adatok, de egyesek szerint a helyzet csak tovább romlott.

– És erről persze csak a nők tehetnek, ugye? – emelte fel XXXL-es fenekét az ettől megkönnyebbülten felsóhajtó székről Plüss Eta. Majd Minek Döncihez lépett, udvariasan megkérdezte, hogy Dönci lenyelt netán három futball-labdát, vagy egyszerűen csak a sok zabálástól ilyen undorítóan nagy a pocakja, aminél csak lelógó tokája a gusztustalanabb.

– Na, itt és most fejezzük be a személyeskedő vitát! – csördítette haragját a Zsibire Belami, miközben a derekát övező, udvariasan úszóguminak nevezett hájkoncentrátumot igyekezett belegyömöszölni nadrágjába.

– Megegyezhetünk: a baj nagy, az ország hízik. A férfiak éppen úgy, mit a nők, az öregebbeken éppen annyi a túlsúly, mint a fiatalokon. Hogy ebben mennyi szerepe van a jólétnek és mennyi a jó étvágynak, most inkább ne firtassuk. Mint ahogy azt sem: érdemes-e szidni olyan országban a hamburgeres gumikajákat, ahol a pacalpörköltet is marhapörkölttel eszik a somlói galuska előtt és a töltött káposzta után. Inkább lenne egy javaslatom. Váltsunk életformát – rikkantott Belami, és megkérte vízfejű Döncikét, hogy rögvest keressen elő a telefonjából egy olyan címet, ami edzőterem helyéről és nyitva tartásáról ad tájékoztatást.

És Döncike két perc múlva már sorolta is vagy hat efféle izompumpáló-hájpusztító megtalálási helyét. Csak éppen Józsi csaposon kívül már csak Béla, a falon horgonyzó légy tartózkodott a Zsibiben. Ugyanis a vacsoráról, naná, senki nem akart lemaradni…

Bátyi Zoltán

https://belami.blogstar.hu/./pages/belami/contents/blog/51787/pics/lead_800x600.jpg
 

Belami rákkeltő disznója2015.12.14. 09:10

Belami Ájronlédije2016.01.14. 16:00

Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?