Belami műanyagos Földje

Belami

Csak egy pohár csapvizet kérek. És azt is üvegpohárban – intett Józsi csaposnak Belami a Zsibbadt brigádvezető emlékét őrző kiskocsma reggeli hűvösében. Közben a naptár április 22-ét mutatott, a rádióban meg egy kellemes reklámhang ásványívízek nyakalására buzdított

– Nocsak, de megfutott magának, így, tavaszi napsütésre – fanyalgott Józsi, de azért udvariasan Belami elé lökte a kért szomjúságcsökkentő terméket, még pedig üveg pohárban. Eme pohár tisztaságát most inkább ne elemezzük. Már csak azért sem, mert Józsi a pohár után egy kérdést is dobott:

– Azt azért elárulhatná, mégis miért üvegpoharat kért? Netán így zamatosabb a mi jó kis klórozott csapvizünk?

– Ha tudni akarja, csupán azért, mert környezettudatos vagyok – válaszolta Belami, és figyelte, milyen hatást ér el ezzel, a kifinomult szóhasználatát remekül példázó kifejezés használatával.

Nos, Plüss Eta és Minek Dönci azonnal el is kezdte röhögőversenyét, míg Bika Jenő megkérte suttyomban vízfejű Döncikét: ugyan keresse már elő a nagyon okos telefonjában, mit is jelent ez a környezettudatosság.

– Maga csak ne fárassza a kölköt ilyenekkel, elmondom én magának – legyintett Belami. – A környezettudatos ember olyan, aki nem szennyezi mindenféle mocsokkal a Földet. Hogy mást ne mondjak, nem használ műanyag poharát, mert azt a végén eldobják, és csak gyűlik a szemét a Földön.

– Ejnye, de pedáns ember lett magából egyszerre! – rikkantott Firnájsz Egon, aki éppen az utcai kukát célozta meg semmi sikerrel és egy összegyűrt cigarettás dobozzal. Egészen pontosan azt a szeméttároló dobozkát, ami körül már hegyekben állt a hulladék, banánhéjtól légpárnás tancsapdán át a PET-palackokig. Ez utóbbiból éppen annyi, amennyivel Tiszát és Dunát egyszerre lehetne rekeszteni.

Belami, követve a cigarettás doboz röppályáját éppen ezekre a palackokra mutatott.

– Na látják, ezek fogják egyszer beborítani az egész Földet. Éppen két napja olvastam valahol, hogy 50 milliárd palackos víz fogy évente, és ennek a palacknak csak 20 százalékát hasznosítják újra, vagyis 40 milliárd a Földet szennyezi. Egy darab műanyag palack előállításhoz egyébként háromszor annyi víz szükséges, mint amennyi vizet töltenek bele. Tehát az egyliteres PET-palack előállításhoz 3 liter vizet kell elpazarolni. Ja, és 17 millió hordó olaj használódik el minden évben a PET-palackok gyártására. Ez több mint egymillió autó tankolása egy teljes éven keresztül.

– Megakadt a tűje a lemezjátszóján, hogy állandóan a Földet emlegeti?
– vonta meg a vállát Cink Enikő.

– Én nem várom el magától, drága Encikém, hogy olyan sokoldalú legyen, mint a Rubik-kocka. De azt azért tudhatná, hogy április 22-e a Föld napja, amikor arra hívják fel az emberek figyelmét, hogy csak egy ilyen nevű bolygónk van. Ezt is csak kölcsönbe kaptunk apáinktól, azzal, hogy használható állapotban tovább kell adnunk gyerekeinknek – mondta Belami, régi olvasmányélményre alapozva.

– És ha körbenézünk a világban, nem mondhatnám, hogy annyira tiszta Földet hagynánk a gyerekekre – mutatott a járda felé Belami, ahol éppen négy-öt darab, korábban már említett PET-palackkal focizgattak ifjú titánok, így áldozván a sportos élet követelményeinek.

Bátyi Zoltán

https://belami.blogstar.hu/./pages/belami/contents/blog/51611/pics/lead_800x600.jpg
 

Belami rákkeltő disznója2015.12.14. 09:10

Belami Ájronlédije2016.01.14. 16:00

Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?