Belami kivándorló orvosai

Belami

Azért valamit csak kéne tenni, mert ha így marad a helyzet, tíz év múlva egy orvos sem lesz a magyar kórházakban.

Ez az igencsak vészjósló mondat a Zsibbadt brigádvezető emlékét őrző kiskocsma nagytermében hangzott el. Talán másfél nappal azután, hogy Plüss Eta otthona elhagyását eszközölte, és egy hó alatt megbúvó jégfolton megcsúszva hatalmas esést foganatosított. Ennek következtében testének számos alkatrésze olyan sérüléseket szenvedett, ami miatt Etust mentős szállítás és némi várakozás után orvosi ellátásban részesítették.

Nos, éppen ezen a némi időn akadt fel Plüss Eta, mint ponty a horgon. És a Zsibibe újabb fájdalomcsillapítók reményébe visszatérve feltárta nézetét, miszerint Magyarországon az egészségügy romokban hever, de leginkább azért, mert elmennek az orvosok, az ápolók, a beteg pedig – eléggé el nem ítélhető módon – öngyógyításra alkalmatlanok tömegéből áll össze.

– Na, ilyen is csak nálunk fordulhat elő – kommentálta az orvoskivándorlás ügyét Firnájsz Egon, rögvest vizionálva egy méretes nemzethalált.

– Nagyon örülök, hogy ön, kedves Egon ez ügyben is ilyen tájékozott, de azért talán nem ártana alámerülni némileg a részletekbe is – szólalt meg Belami. – Mert az tény, hogy magyar földön az egészségügy helyzete közel sem tökéletes, bár én még nem hallottam olyan országról, ahol azért tüntettek volna, mert az övék túl kifogástalanra sikerült volna – mondta Belami. Majd az okostelefonjáért nyúlt, és addig csűrte-csavarta, amíg meg nem talált egy cikket, amiből azonnal idézni kezdett.

„Észtországban az orvosok 600 euró körüli fizetést kapnak, ezért nem csoda, hogy rendkívül csábító számukra Finnország, ahol 2-3 ezer eurót is meg tudnak keresni. Az uniós csatlakozás évében Észtország 17 ezer 750 orvosának több mint fele kivándorolt a jobb fizetés reményében. A 2004-ben végzett 4312 orvostanhallgató közül 1800 azonnal külföldön keresett és talált állást. Ezek után a nem túl nagy országgal rendelkező észteknél vannak olyan községek, ahonnan a legközelebbi körzeti orvosig 100 kilométert kell utazni.

Románia sem járt jobban. 2009 és 2015 között elvesztette orvosainak felét, a lakosság tíz százaléka csak nagyon körülményesen jut orvosi ellátáshoz. Szlovákiában a csatlakozáskor 15 ezer képesített orvost tartottak nyilván, ebből 3800 külföldre távozott. Horvátország orvosainak 5 százalékát vesztette el.”

– Eddig érthető? – nézett Belami Etusra.

– Aha – bökte ki Etus a szószátyár választ.

– Akkor folytatnám. „A helyzet okozója a munkaerő korlátlan áramlása, ami a szegényebb országoktól a gazdagabbak felé irányul. Romániában az egészségügyi ellátásra 819 eurót költenek lakosonként, Magyarországon nem egész 1400 eurót, Szlovákiában közel 1600 eurót, de Luxemburgban például 4000 eurót. Az USA-ban épp az ilyen egyenlőtlenségek hatását kiküszöbölendő vezettek be olyan intézkedést, ami az orvosok toborzását szabályozza – hogy ne alakuljanak ki orvoshiányos területek. Az Unió azonban egyelőre ezt még nem vezette be” – nézett fel telefonjából Belami. Majd hozzátette: mindezt a „Az uniós alapjogok hátulütői: Orvosok és nővérek exodusa Közép-Kelet-Európából” című, tavaly szeptemberben megjelent cikkből idézte.

– És ez magát vigasztalja? Netán megnyugtatja? – jajdult, sajgó derekát masszírozva Plüss Eta.

– Nem vigasztal, meg sem nyugtat. Sőt… Csak jelezni szerettem volna, hogy elegem van az „ez is csak nálunk fordulhat elő” dumákból – nézett Belami Firnájsz Egonra. Majd két-három megsemmisítőnek szánt pillantás után kibámult az ablakon, és egy svédországi ismerősének szavai jutottak eszébe. A hölgy pár éve arról mesélt neki, hogy Svédország egyes részeiről a jobb fizetés miatt Norvégiába mennek át dolgozni az orvosok, pedig hát a svéd kórházakban is annyit lehet keresni, hogy kamionnal járnak a fizetésért.

– Elmondja ezt is? – mélázott Belami, majd inkább Józsi csaposnak intett, aki „Egészségére, Belamikám!”  szavakkal és régen mosott kezével lökte elé a sört…

Bátyi Zoltán

https://belami.blogstar.hu/./pages/belami/contents/blog/50108/pics/lead_800x600.jpg
 

Belami rákkeltő disznója2015.12.14. 09:10

Belami Ájronlédije2016.01.14. 16:00

Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?