Belami kampányos vitakultúrája

„Sok mindent láttam, hallottam már az életemben. Nem vagyok naiv mai gyerek, de még mindig megdöbbent és elszomorít az a szánalmasan színvonaltalan stílus, amit egymás számára ismeretlen emberek megengednek maguknak a véleményük kinyilvánítására itt a facebookon, sőt sok esetben saját és mások emberi méltóságát sutba dobva gyalázkodnak. Kellene már egy kis vitakultúrát, tiszteletet tanulni!”

– Ezt meg most miért mondja? Árulja már el miért? – engedte el Minek Dönci nyakát Firnájsz Egon, miután Belami halkan és méltóságteljesen felolvasta az okostelefonjáról, Kanadában élő barátjának üzenetét.

– Talán csak azért, mert mint látom, a mi kedves Döncink közel járt a halálnak halála állapothoz. Legalábbis elliluló fejéből, üvegesedő tekintetéből azt olvastam ki, hogy vitájuk mintha lekanyarodott volna a kulturált emberi viselkedés ösvényéről – dörrent Belami.

Hajánál is választékosabb mondatai egy rövid időre megakasztották azt a vitát, ami „Elkezdődött a választási kampány” címmel, de minden különösebb előrejelzés nélkül zajlani kezdett a Zsibbadt brigádvezető emlékét őrző kocsma nagytermében. Egészen pontosan Józsi csapos pultja, a seprűnyéllel kitámasztott budiajtó és egy törött lábú asztal háromszögében.

– Nem tudom, miért kell magának mindenbe beleszólni? Azt már csak nem hagyhattam szó nélkül, hogy Dönci szerint lánctalpas ökör, aki az X pártra szavaz. Meg egyébként is, azzal fenyegetőzött, hogy beleveri a fejem a választási küszöbbe, ha nem hagyom abba a kampánystratégiámat.

– Igeeeen? És maga? Aki szerint annyi ésszel, amennyivel engem megáldott az ég, jobb, ha lemondok a választójogomról, mielőtt még bemérne egy közvéleményt kutató, mint mésszel mázolt betonkarót – vágott vissza motyogva Dönci. Hozzátéve: csakis Y párt jelentheti a Zsibilakók biztos jövőjét, és aki ezt nem látja, az olyan hülye, hogy az agyevő bogár éhen halna a fejében.

– Még hogy az Y párt? – nyerített fel Cink Enikő, majd két perc alatt kifejtette, aki nem a Q+W pártra adja le a voksát, az vélhetően tudatmódosítók hatása alatt áll, de annyira, hogy detoxikálót neveznek el róla.

– És ezt éppen maga mondja, Encikém, aki már az óvodát is hat évig járta, mert mindig megbukott csattogós lepke húzogatásból? – röhhentett Ló Elek, hosszasabban is kifejtve: csakis az mondhatja el magáról, hogy egy lépéssel elérheti a Kánaánt, aki M&FZ/X pártra szavaz, hiszen…

– Na, hölgyeim és uraim, most fejezzék be – csapott az asztalra Belami, miután sikerült leemelni Snájdig Pepi bakancsát Hergejj Bella repedező bordasoráról. Majd újból felolvasott néhány rövidebb szakaszt a Kanadából érkező levélből, és türelemre intett mindenkit.

– Hosszú lesz még ez a választási kampány, és vélhetően nem is Arany János-i szóhasználatáról híresül majd el. Ám én mégis azt javaslom, próbálkozzunk meg a vitakultúra javításával. Mondjuk úgy, hogy türelmesen meghallgatjuk a másik véleményét. És ha az nem tetszik, olyan szavakat használjunk, mint például: bocsánat, ezzel nem értek egyet, én úgy gondolom. Ezzel egy időben feledkezzünk meg a családtagok emlegetéséről éppen úgy, mint különböző állatfajták felsorolásáról, nem is szólva a lenge erkölcs és a szülőanya fogalmának összekapcsolásáról – szálltak a szavak Belami szájból, mint megannyi békegalamb.

– Hiszen mégiscsak ezeréves cimborák vagyunk, és mindannyian megfontolt, józan emberek – zárta vita-kulturális kortesbeszédét a külváros nyugalmazott szépfiúja. Talán éppen abban a percben, amikor a fészbuknak nevezett nagyon közösségi hálón egyszerre kilencszáz helyen jelent meg az ökör szó, hétszázat verve ezzel a hülyére, hatszázat a marhára és ötszázat arra a szép magyarsággal megfogalmazott kommentre, amit így zárt szerzője:...mert kitaposom a tüdőd, te genetikai hulladék.

Bátyi Zoltán

1
https://belami.blogstar.hu/./pages/belami/contents/blog/49239/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Mano
Mano 2018-03-01 19:43:26
Kedves Belami
Írásai nem csak mulatságosak, de gondolat ébresztők is! A kulturált viselkedésről és a választékos beszédről eszembe juttatja a 19. századi járadékból élő felső osztály unalmasan választékos tea délutánjait, amelynek nyelvezetét máig kultiválják irodalmi nagyjaink, nem is beszélve, a kelet Európai filmek hasonló stílusáról, amelyről a nézők fejvesztve menekülnek el. Ellentétben ezzel, mindjárt felébred az olvasóban az érdeklődés, ha a zsibbadt brigádvezetőről elnevezett kocsma nagyterméről olvashat, amelynek elhelyezkedése a Józsi csapos pultja meg a seprűnyéllel kitámasztott W.C. ajtó és a három lábú törött asztal között van.
Lássuk be, a mai embert teljesen hidegen hagyja a választék, mikor az őt körül vevő ismerős világot olvashatja vagy nézheti filmen, az őszinte és keresetlen szavak kíséretében. És valljuk be, bármilyen gagyi egy amerikai film, mégis, ennek a keresetlen őszinte nyelvezetnek köszönheti a világsikert.
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?