Belami jégforró aranya

Belami

Figyeljenek már! Csak két percre figyeljenek, ha tudni akarják, mi is az a shorttrack? – próbált bebújni ordítozásával a rettenetes hangzavarba lófejű Döncike. De a Zsibbadt brigádvezető emlékét őrző kocsma nagytermében azon az estén, amikor négy gyorsan korcsolyázó legény megszerezte a téli olimpiák és Magyarország történetének első aranyérmét, akkora hangerővel, amennyivel vízfejű Döncike bírt, erre esély (vagy ahogy sportriporterül mondják: sansz) sem mutatkozott.

– Sortrek! Na ne röhögtessen! Ki a francot érdekel, amikor aranyat nyertük Dél-Koreában – legyintett Snájdig Pepi, aki mégiscsak meghallotta, miket kiabál Döncike (a vízfejű). Méghozzá úgy, hogy közben nagyon okos telefonját használva, még azt is igyekezett elmesélni: eme sortrek nem más, mint a rövidpályás gyorskorcsolya, amit egyébként jégkorongozásra használt pályán 111,12 méter hosszú ovális körön keringve űznek azok a versenyzők.

Ezekre a szavakra már Belami is felfigyelt, aki éppen egy asztalon ugrálva üvöltözte, hogy „Ki a legjobb? Magyarok!”, és azon szorgoskodott, hogy csárdásra hívja Plüss Etát.

– Na, álljunk csak meg egy pillanatra! – harsant a külváros szépfiújának hangja. – Mert a most hallottaknak minden szavát kötelező megtanulni. Mint ahogy ezt a névsort is, mégpedig ábécé sorrendben: Burján Csaba, Knoch Viktor, Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor. Hiszen ha nem lenne a sortrek, meg ezek a fiúk se lennének, most nem ugrálnák itt örömünkben, ünnepelve egy csodát.

Belami még azt is szerette volna elmondani, hogy a Zsibi törzsközönsége két héttel ezelőtt még azt se nagyon tudta, hogy téli olimpia lesz Dél-Koreában. Pár napja meg egy szégyenhozásra szakosodott magyar színekben induló síakrobata nő miatt azt üvöltözték, még a havazást is be kellene tiltani Magyarországon, nem hogy a téli olimpia emlegetését. De Belami mégis inkább elkezdett táncolni, miközben Józsi csapos mérte a sört, azt kiabálva: na, ha 111 méter a pálya, akkor 111 sörig meg sem állunk!

Furcsa mód, ezzel a kijelentéssel senki nem szállt vitába, és nem csak a sör miatt. Mint ahogy a győzelem utáni estén a Zsibbadt brigádvezetőben mindenki elfelejtette, hogy valaha is haragudott a másikra, hogy hányszor verték át az életben, mennyit kiabált vele a főnöke, mennyibe is fáj neki a fűtésszámlája, télvíz idején.

Bika Jenő, aki szerint Smúz apu egy lendkerekes elefánt, éppen Smúz úr nyakába borulva kért bocsánatot minden korábbi kijelentéséért, és merengett el azon, milyen csodákra képes az ember, ha mindent megtesz a győzelemért. Snájdig Pepi ugyan a hatodik visszajátszás után sem tudta, ki és miért ott rohan a jégen, ahol éppen kering, hány kör is 5 ezer méter, meg ki vált kit, miért és mikor. De együtt csapott a levegőbe minden cimborájával, amikor a tévében a négy srác örömét látta, és szent esküvéssel fogadta Hergejj Bellának, hogy a legközelebbi fizetéskor megadja az összes adósságát. Bella meg ezt el is hitte, miközben Cink Enikőt (korábban hülye tyúk...) biztosította örök barátságáról.

– Mégis, mi folyik itt? – ült a döbbenet Firnájsz Egon arcán, amikor, mit sem tudva a tél eddigi legfontosabb sporteseményéről, benyitott a Zsibi ajtaján, és azt látta: kart karba öltve éppen körtáncot jár minden vendég.

– Áááá, semmi – legyintett mélabús komorságot erőltetve magára Belami. Majd hirtelen belekiabálta Egon arcába és persze az egész, szürke-panelos-lucskos világba: győztünk. Korcsolyával karcoltuk bele a koreai jégbe a magyar sporttörténelem egyik legszebb fejezetét.

Józsi meg éppen azt számolta, hogy a 111-es sörcélt a népes kompánia már jócskán túlteljesítette. De nem ment kárba – nyugtázta boldogan –, ugyanis Belami már éppen azok nevét írta össze, akik szent esküvéssel fogadták, hogy eshet hó, fújhat szél, még ezen a hétvégén megnézik, mégis milyen belülről egy fedett jégpálya.

Bátyi Zoltán

https://belami.blogstar.hu/./pages/belami/contents/blog/49001/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?