Belami síakrobatája

Belami

Elárulná nekem valaki, hogy ez a csaj mégis mit művel? – bámulta kiguvadt szemmel a falra szerelt, enyhén légypiszkos tévéképernyőt Snájdig Pepi. Bár a Zsibbadt brigádvezető emlékét őrző kocsmában voltak éppen elegen, akik a hideg elől menekültek belső fűtésre roppant alkalmas, szeszüzemű testbélésért, egyetlen válasz sem érkezett. A tekintetek rátapadtak a képernyőre, ahol egy tetőtől talpig síruhába öltözött, ettől sportolónak látszó versenyző le és fel tuszkolta magát a hócsőnek látszó akadálypályán, majd mikor túlélte az attrakciót boldogon mosolygott bele a világ képébe.

– Na, ez a hölgy Elizabeth Swaney, aki pjongcsangi téli olimpián képviselte hazánkat. Ő a mi síakrobatánk – tárta szét összes karját Firnájsz Egon, és apró könnycsepp csordult le borostás arculatán.

– Akrobata? Meg Pjongcsang? És még olimpia is? Na ne röhögtessen...– dermedt a szesz Ló Elek véráramában, majd egy rövid káromkodás közepette rendelt újabb pálinkának nevezett agyzsibbasztót.

– Miért ne lehetne nekünk is ilyenünk. Meg aztán hozzám képest egészen jól síel... – motyogta Plüss Eta, miközben a bravúros magyar teljesítményt (tök utolsó hely...) már többen is magyarázgatták.

Vízfejű Döncike például arról beszélt, hogy a magyar síszövetség szerint az olimpia előtt nem is látták, mire képes a mi Erzsikénk, vagyis ők nem tehetnek semmiről. Más azt hozta fel mentőkörülményként, hogy igaz ugyan, a szép mosolyú Liza olyan mutatványra volt csak képes, amilyenért egy szlovákiai falu iskolájának alsó tagozatos tornaóráján csak nagy jó szándékkal adják meg a kettest, de akkor is a mi Lizánk.

– Egyébként meg mindent saját zsebből fizetett, az országnak egy fillérébe sem került. Na és a kvótát is teljesítette – vetette a köznép közé információit Józsi csapos.

– De akkor is Magyarországot képviselte. És akik most teli szájjal röhögnek rajta, meg a világhálón osztogatják a síbemutatóját, nem Lizáról beszélnek, hanem a magyarról, akit csak két dolog zavart: a hó meg a sítalp – robbant a düh Minek Dönciben.

– Nem lehet, hogy magából csak az irigység beszél? Mert hogy nem tudok elképzelni olyan mozgásformát, amiben kigyelmed akár még a Panel Pál lakótelep nem hivatalos háztömb-bajnokságán elindulhatna, legyen szó négyütemű brummogásról, vagy víz alatti szájtátásról – somolygott Belami. Majd mielőtt még Dönci úr rá támadhatott volna, a plafon felé emelte a kezének hosszúra nyúlt mutatóujját, és azt kiabálta: pozitív gondolkodás, csak pozitív, semmi más.

– Hát ezzel meg mit akar mondani? – ragadta nyakon Belamit a kérdés, ami egyszerre több irányból is rátámadott.

– Emlékeznek még Ericre, az angolnára? Úszni vajmi keveset tudott, de nem fulladt bele a medencébe, és ezzel világhíresség vált belőle. Vagy említhetem Eddie urat, akit sasnak becéztek, és síugrásban mutatta be, mennyire ügyetlen. Sírepülni nem tudott, de a világhírnév mégis úgy felkapta, hogy talán még most is a fellegek fölött száll a halhatatlanság felé. Egy jó kis marketinggel mi is feltuningolhatnák Csősíelő Lizánkat. Hogy azt ne mondjam, akár még látványosság is válhatna belőle – vonogatta vállát a külváros nyugalmazott szépfiúja.

Majd kalapját lengetve elköszönt a társaságtól, azon törve az agyát, vajh mikor lesz már végre olimpiai szám a kétszáz méteres pacal pörkölt? Mert hogy abból azonnal tudná kvalifikálni magát, arra mérget vethet az összes síakrobata…

Bátyi Zoltán

https://belami.blogstar.hu/./pages/belami/contents/blog/48843/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?