Belami elefántzebrája

Belami

Maga meg miért remeg úgy, mint akit két hétig mixeltek egy régi, szép emlékű NDK-s turmixgépben? – fordult Cink Enikő felé Minek Dönci két másodperccel azután, hogy Encike betámolygott a Zsibbadt brigádvezető emlékét őrző lakótelepi kiskocsma nagytermébe.

– Nem remegek, csak sokkot kaptam, netán egy kisebb idegösszeomlást – nyugtatta meg Döncit és a többi jelen ivót Enikő. Majd egy heves mozdulattal maga elő rántott néhány féldecis, de teljesen teli poharat, és úgy zúzott le némi tömény alkoholt a torkán, hogy az ámulattól többen is kiestek a saját szájukon.

– Hoppá! Ez aztán a módszeres gyógykezelés – próbált gúnyolódni Firnájsz Egon. Ám amikor megtudták, milyen haditettet hajtott végre Cink asszony, már a megértés tükröződött minden borostás ábrázaton.

– Szóval azt mondja, több, mint hat darab, közútilag felfestett zebrán átkelt, amíg ideért a munkából… – összegezte a sebtében összekapart információk lényegét Belami.

– Szóval azt...– kért még egy felest Enikő, közölve Józsi csapossal, hogy a fél most jelentsen litert.

– Azt nem hiszem el. Mert hogy egy ilyen bravúr baleset nélkül egyszerűen nem sikerülhetett. Miért nem mondja azt, hogy megmászta egy Csomó Lungmát, hihetőbb történet lenne – legyintett Bovden Béci. Majd előadott egy rémmesét arról, ő hogyan cselezett ki egyszerre két vágtató vadrácsos dzsipet és három kósza úthengert, amikor egy ilyen, fent nevezett, aszfaltra festett zebrán haladt át.

Talán öt óra lehetett, amikor a zebrás kalandok licitje elkezdődött, de már a nyolcat is elütötte az óra, amikor Belami megpróbált megállj szabni a parttalan vitának. Egyebek mellett arról beszélt, hogy a közlekedési morál igenis javuló tendenciát mutat, sőt mi több, ő már hallott olyan autósról is, aki egy nap háromszor is megadta az elsőbbséget gyalogosnak.

– Na, ezzel a szöveggel selejtező nélkül ott lehetne a hazugság világbajnokság döntőjében – fintorgott Snájdig Pepi, aki pontos felmérései alapján közölte, hogy könnyebb lenne egy NATO hadgyakorlat összehangolt harckocsitámadását túlélni, mint a magyar zebrákat, amelyek mára már csak útdísszé váltak.

– Akárcsak a pirosat mutató közlekedési lámpák. Ha valaki a zöld jelzés biztonságában vágna át a zebrán, az jobb, ha egyenesen a temetkezési kft. legközelebbi irodáját veszi célba, és már rendeli is a gyászszertartást magának – szállt be a beszélgetésbe Plüss Eta is.

– Csak azt tudnám miért és hova rohan úgy a négy kerékre szerelt világ, hogy eljutottunk a közúti apokalipszis eme állapotába? – tette fel költői kérdését Smúz apu, majd mesélt egy történetet babkocsit tologató kismamáról, aki olyan sikollyal menekült át az út egyik oldaláról a másikra, hogy fájdalmasan felnyerített alatta a zebra.

Közben persze született számtalan szebbnél is okosabb javaslat.

– A XXI. század Magyarországán vasúti sorompókat kellene szerelni a zebrákhoz – zúgta Firnájsz Egon. Életfogytig tartó láncra vert rabsággal, netán középhosszúságú brazil szappanoperák nézetésével kellene büntetni azokat, akik nem tudják fékezni a fenekük alatt ficánkoló lóerőket – dördült Mell Linda hangja. Bovden Béci úgy vélte, talán az is elég lenne, ha egy-egy televíziós reklámblokkban a liposzómás lábgomba kenőcs helyett szólnának pár szót a kulturált közlekedés szabályairól is.

– Ennyi erővel azt is mondhatnánk: zebra helyett elefántot fessenek az aszfaltra, majd az elriasztja a benzinbanditákat – legyintett Belami, akiből a pozitív gondolkodás eme késői órára nyom nélkül elpárolgott.

– Elefántot? Nem is rossz ötlet...– vigyorgott Smúz apu, és kalapot lengetve elköszönt a Zsibis csapattól.

És talán még mindig lengetné azt a kalapot, ha a Zsibi előtti zebránál nem üvölt rá 260 lóerős udvariassággal egy frissen fényezett Kocsi de Luxéból a kulturált hang:

– Mit lengecc, te bunkó barom? Nem láttad, vaksi tevenyúzó, hogy gyüvők? Örüjjé, te evolúciós zsákucca, hogy csak a lábadon möntem át, és nem tolatok vissza a bordájidra! – zengett az utca.

Belami meg arra gondolt, hogy talán az elefánt mégsem lesz elég, és még ma este elkezd kiépíteni – a kínai nagyfal tervrajzait felhasználva – egy kisebb sáncrendszert a Panel Pál lakótelep gyalogosoknak szánt átkelői köré…

Bátyi Zoltán

https://belami.blogstar.hu/./pages/belami/contents/blog/48221/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?