Belami kézilabdás bánata


És azt látták, amikor a spanyolok 15 perc alatt úgy megfordították a meccset, hogy a svédek, csak pörögtek a tengelyük körül, mint a részeg búgócsiga, és még az se tudták kimondani, hogy fapapucs, bár lehet, hogy mondták, de momentán én svédül annyit se értek, hogy…

– Ugyan, fejezze már be! Nem látja, hogy ez itt és most senkit nem érdekel? – legyintett a kézilabda világbajnokság döntőjét mélységesen mély szakértelemmel magyarázó Minek Dönci felé Firnájsz Egon. Közben – puszta véletlenből – levert néhány poharat, ami furcsa mód, mind Dönci fején csattant. Hol máshol, mint a Zsibbadt brigádvezető emlékét őrzi Panel Pál lakótelepi kiskocsma nagytermében.

– De hát… – próbálkozott volna újra Dönci, ám ekkor már Firnájsz Egon is könnyebb testi sértésben részesítette, kihangsúlyozva, hogy ez a tél nem a kézilabda jegyében telik. Legalábbis magyar szemmel nézve – tette hozzá Egon. Majd kifejezte aggodalmát, miszerint olyan mély gödörben a honi kézilabdázás, amilyenre már régen volt példa. A női válogatottunk a decemberi németországi Európa-bajnokságon 14. lett, olyan rossz helyezést elérve, mint még soha.

– A férfiak meg? Három meccset játszottak Horvátországban, háromszor elverték őket, és végül nekik is, ha jól tudom, a 14. hely jutott. Ezek után…

– Már meg ne sértődjön, kedves Egonom, de éppen ezek után kellene sokkal többet beszélni arról, mégis, mitől álltunk így fejre – mordult Belami. – No persze nem csak nekünk, hanem azoknak az uraknak, akik nem kevés fizetésért dolgoznak e csodaszép sportág felvirágoztatásán, majd olyan szépen meg tudják magyarázni, mennyi biztató jelet láttak a magyarok meccsein, amennyitől még a kézilabda kapu fájának szálkás szeme is bepárásodik.

– Mégis, mire gondol?

– Például olyan csapatokra, amelyek mellett már több tolmács dolgozik, mint ahogy edző, mert hogy az élcsapatainkban jószerével csak külföldi sztárok játszanak, és emiatt nem jut hely a magyar tehetségeknek. Vagy arról, mennyit ér egy kétcsapatos bajnokság, Veszprémmel, Szegeddel, hogyan várjuk el, hogy ilyen kiélezettnek aztán éppenséggel nem nevezhető hazai derbik után majd felvehetik a versenyt a mi játékosaink olyanokkal, aki hétről hétről fogcsikorgatva hajtanak minden gólért, mint mondjuk a franciák, a németek vagy a spanyolok. És mindez történik olyan országban, amelyik egy évtizede még exportálta a kéziseket, olyan országban, ahol az állam soha nem támogatta úgy a kézlabdát, mint mostanság teszi.

– Mindig tudtam én, Belamikám, hogy maga aztán jajongásban világbajnok. De ha már ennyire ismeri a bajokat, lökjön elénk egy kevéske orvosságot is – akaszkodott Belami szavaiba Snájdig Pepi.

– Én? Miért én? Amikor az egy lakosra eső szakkommentátorok száma hazánkban a legnagyobb. Mondják el ők – vonogatta a vállát Belami. De aztán csak előállt újabb kérdéseivel. Például azt firtatta: ugyan miért nem lehet körbenézni egy kicsit jobban a déli határon túl, ott, ahol Jugoszlávia szétesése után már szerbek, horvátok, szlovének, macedónok, montenegróiak is tudják a siker receptjét, de legalábbis mind kijutott az Európa-bajnokságra.

– Ők vajon hogyan nevelik az utánpótlást? Mert nehogy azt mondja nekem, hogy a horvát kölykök az első óvodai védőoltással megkapják a kézilabdás tudást is? – öntötte el a düh Belamit.

– Mielőtt hajba és egyéb testrészekbe kapnának, nem beszélgetnénk inkább Babos Tímeáról. Tudják, Ausztrália. Meg Open. Meg pozitív gondolkodás… – engedett meg magának egy félszeg mosolyt Plüss Eta. Majd miután hozzátette: mert e szép hölgy páratlan sikereire inni kell, mintha öt fokkal emelkedett volna a hőmérséklet a téli hideg fogságában vergődő kiskocsmában.

Bátyi Zoltán

1
https://belami.blogstar.hu/./pages/belami/contents/blog/47897/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Mano
Mano 2018-02-02 23:53:54
Mielőtt könnyeink tócsává növekednének, mert kézilabdás lányaink nem teljesítik be elvárásainkat, nézzünk magunkba, hogy miért Brahmsnak kellett megkomponálnia a Magyar táncokat, és nem egy magyarnak? Mert mi a magyar büszkeség és a magyar tudat? Majmolni más nemzetek szokásjogát, vagy válni önnön valónkká? Ez itt a kérdés, amire Brahms megadta a választ..helyettünk...
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?