Belami kulturális vérhírei

Az első – mondta Belami, miközben bávatag szemeit a Zsibbadt brigádvezető emlékét őrző kocsma falra szerelt tévéképernyőjére irányította. Abban pedig éppen arról beszélt vezető hírként a műsorvezető, hogy Kisvárdán egy három éve aszalódó volt rendőr múmiáját találták meg egy lakásban.

A második – szólt Belami. Ekkor már arról tájékoztatták a hírcsokorban, hogy szándékosan leforrázta kisgyerekét egy kiskunmajsai férfi. A harmadik – torzult a külváros nyugalmazott szépfiújának arca, arról a tényről értesülve, hogy nem szedte gyógyszerét egy lelkében beteg, ezért aztán újra ölt Tornyospálcán.

– Maga meg mit számolgat? – fordult Belami felé Minek Dönci.

– Hadd számoljon, azt csak szabad – kelt Belami védelmére Plüss Eta, miközben újabb hír csordult a tévéből, ami arról tájékoztatta a napi aktualitásokra annyira kíváncsi Zsibis közönséget, hogy egy budapesti férfi gyalogost gázolt, majd továbbhajtott.

És a hírdömping nem akart véget érni. Lángba borult egy szálloda Prágában... Életveszély! Tilosban mennek át a gyalogosok, miközben pirosat mutat a fénysorompó. És a tudósításokban hosszasan fejtegették szemtanúk, az utca átlagos emberei mekkora veszélynek vannak kitéve a budapestiek. Mert hogy beszakadt az aszfalt egy autó alatt, miközben eddig el nem fogott gyilkosok hadát keresi a rendőrség. Na de külföldön sem különb a helyzet, mert miközben ama prágai szálloda lángolt, halálos gyógyszer-alkohol koktéltól indulnak halálba a tinédzserek szerte a világban, az Alpokban pedig lavinától rettegnek, és rákot okozhat a csipsz.

Na, akkor már félájult kábulatban meredt mindenki a képernyőre, és még attól sem nyugodtak meg, hogy megtudhatták: hamarosan vérvételből is kimutatható lesz a rák, újra vizsgálnak egy ingatlanmutyit a magyar fővárosban, sőt mi több, szépen nőttek a fizetések Magyarországon.

– Mármint azoknak, akiket nem ütöttek el, nem öltek meg, nem zuhant feneketlen gödörbe, akire nem omlott rá a lángoló szálloda fala, vagy nem halt bele a gyógyszer-szesz koktélba – kommentálta a történteket Cink Enikő. Közben úgy rázta a hideg, hogy még összes szemének minden pillája is kihullott, nem is beszélve bizonytalanul imbolygó műfogsoráról

– Csitttt!

Igen, ezt mondta Belami, amikor a műsorvezető arról beszélt: ma van a magyar kultúra napja. No, nem hosszan ecsetelte a tényt, de mégiscsak bemondta.

– Ez volt a huszonötödik hír. A huszonötödik, 2018. január 22-én este… – motyogta Belami.

Majd felállt az asztaltól, és elindult az utcára. A kocsma előtt egy bizonyos Kölcsey Ferenc nevű úr álldogált halovány lámpafényben. Belami a költő előtt tisztelettel megemelte kalapját.

De eme bizonyos Kölcsey úr ezt nem láthatta, mert szeméből vastagon folyt a könny…

Bátyi Zoltán

3
https://belami.blogstar.hu/./pages/belami/contents/blog/47593/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 3 db hozzászólás érkezett!
Mano
Mano válasza: Belami bejegyzésére 2018-02-04 22:24:07
Kedves Belami
Amikor azt írta kötelessége a TV-nek hogy teret szenteljen a magyar kultúra napjának, akkor elfelejti hogy ma már a TV a nézettség alapján adja a műsorait és elég érzékeny az elkapcsolásokra. Talán a magyar kultúra nagyjai túlságosan távol állnak a mai nemzedék gondolkodásától! Gondoljon a minden szót alaposan artikuláló parasztbácsira, aki talán, egy szót sem értene egy mai média riporter elhadart szövegéből, hasonlóképp a mai gyors beszédű nemzedék halálra unná magát a bácsit hallgatva! A globalizáció, az átkai mellett mégis az előnye hogy a széles tömegeknek nagyobb az informáltsága, például a média és az internet vagy a mobil telefonok világában. Ez a világ túl gyors tempójú a polgári elit kultúrájához, a kettőt egy világ választja el! Itt nem a középszerűségről van szó, nem, ez egy új világ, amelyben mi régi vágásúak talán idegenül érezzük magunkat.
Válaszolok
Belami
Belami válasza: Mano bejegyzésére 2018-01-24 21:56:18
Kedves Mano! Köszönöm a hozzászólását. DE! Úgy érzem, hogy egy országos nézettségű televíziónak, még ha nem is része az un. "elit-kultúrának" kötelessége jóval nagyobb teret szentelni a magyar kultúra napjának. Kizártnak tartom, hogy a "széles közönség" csak amiatt átkapcsolna egy másik csatornára, mert egy db rémséges hírrel kevesebbet kap. De hát tévedhetek... Üdvözlettel: Belami nevében - Bátyi Zoltán :-)
Válaszolok
Mano
Mano 2018-01-24 21:32:22
Nem túl szigorú, drága Belami?

A kultúra krémje, nem a köz kultúrája, az Európai kultúrán végig húzódik ez a kettősség!
Bachot csak a krém hallgatja még ma is, (némi tanult sznobizmustól vezérelve, mint hogy a krém Bach korában a felső osztályokat jelképezte, a mai krémek úgy érezhetik, hogy ők hasonlóan)...véleményem szerint, a műfajok között csak a sznobok rangsorolnak, a műértő kritikusok viszont a műfajon belül! A TV is csak egy a műfajok közül, (bevallom, néha én is unom, de vitathatatlan szerepe van a tájékoztatásban, még akkor is, ha a nézettség okán egy kicsit enged a széles közönség ízlésének!
Köszönet az olvasás vidám perceiért!
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?