Belami XXI. százada

Ma mindenki vendégem egy korsó sörre – nézett körbe Belami, miután megnyugodva szemlélhette: az állandó vendégek nagyobbik fel nem tartózkodik a Zsibbadt brigádvezető emlékét őrző kiskocsma nagytermében.

– Hoppá, ilyenre sem volt még példa, mióta kiugrottam a rövidnadrágból, és a csattogós kacsámat elcseréltem egy doboz cigire – vihogott Snájdig Pepi. –  És megtudhatnánk, mire föl az a mérhetetlen nagylelkűség?

–  Miért ne tudhatná? Születésnapot ülünk, nem is akármilyet. Nagykorú lett a XXI. század, mivel betöltötte 18. életévét –  mutatott a falon függő 2018-as naptárra Belami.

– Hogy maga mikre nem gondol? –  ámult Plüss Eta, majd réveteg (Józsi csapos szerint bamba…) tekintetén látszott, talán azon gondolkodik, mit is adott neki eddig ez az újnak már nem nevezhető, frissességét is elveszítő új évszázad, ami egyben új évezrednek is tekinthető.

Vélhetően többeknek ezen járt az eszük. Ugyanis hiába érkezett meg a frissen csapolt és ajándékba kapott korsó sör, a nagy vivátozás elmaradt. Ezt hiányolta is Belami, aki a „Derüljön mindenki jókedvre!” projekt keretében sorolni kezdte a XXI. század eddigi vívmányait.

– Gondoljanak csak bele: az országban olyan autópálya-hálózat épült ki mára, amilyet húsz éve remélni sem mertünk. Emellett minden városunk főtere díszkövekkel burkolt, ki tudja hány ezer régi épület megújult országszerte, fel sem lehet mérni, mennyi csatorna meg egyéb közmű kiépült, miközben autógyártó nagyhatalommá váltunk. Magyar gyárakból gurul már ki tízezerszám Audi, Mercedes, Suzuki.

– És arról se feledkezzünk meg, mennyit fejlődött ez idő alatt a technika – buggyant ki az optimizmus Cink Enikő száján is. – Okos már a telefonunk, fészbukolunk, vájberezünk, küldjük a meszendzsert a franc se tudja milyen digitális tévén nézzük a filmeket –  emelte magasba a korsóját Enikő. És már éppen azon volt, hogy a csendet ő törje meg egy „Vivát!”-tal, amikor Minek Dönci önmérsékletre intett.

– És ettől boldogabb lett a világ, drága Encikém? –  kérdezte. – Mert ahogy elnézem a földgolyó szinte minden pontján dúló háborúkat, azt, hogy milliárdok élnek olyan szegénységben, hogy reggel még nem tudják, megérik-e az estét is, hát én nem nagyon tudok örvendezni. És bizony döbbenten hallgatom, hogy ez az új, egyre erőszakosabb XXI. évszázad szinte minden napra tartogat terrorista merényleteteket. Nyomor, öldöklés elől menekülők milliói vándorolnak a világban, miközben a gazdasági magazinokban meg arról olvashatok, a bolygónk szerencsésebb felének egyes sarkaiban egymást tapossák olyan emberek, akiknek a bankszámláján dollármilliárdok hancúroznak. A XXI. században a szegény szegényebb, a gazdag még gazdagabb lett, öldöklőbb a pénzért folytatott harc, sőt, ma már nincs is más istenünk, csak a pénz – hadarta Dönci.

– Arról nem is beszélve, hogy már minden tudós arról beszél, hogy a Föld lassan föléli minden tartalékát, pazarlunk, környezetet szennyezünk, és ha így megy tovább, dédunokáinknak már nem is lesz XXII. századuk – öntött még egy vödörnyi keserűséget a bent ülők fejére Józsi csapos.

Belami meg csak ült, csak ült, egyre mélyebbre csúszva a székén, és azon gondolkodott: ezek után mégis hogyan kívánjon boldog új évet…

 

Bátyi Zoltán

1
https://belami.blogstar.hu/./pages/belami/contents/blog/46734/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Mano
Mano 2018-01-05 05:00:33
Minden, mint a fenti vélemény különbségek is, nézőpont függvénye. Oswald Spengler az 1923-ban írt "A nyugat Alkonya" -ban temette a nyugati civilizációt, amely korban a falusi népesség itt Magyarországon mély szegénységben és tudatlanságban élt, és keveseknek adatott meg hogy a hat osztályos általános iskolán kívül több tudományt vegyen magához. Ha ez az általános Európai helyzet Spenglernek kultúra volt, vajon, mit írna ma, amikor minden ember mobillal szaladgál, interneten vásárol? Szerintem zokogásban törne ki, amiért a görög kultúra ilyetén elferdülését tapasztalná! Minden kornak meg vannak az úttörő, lelkes és megoldást kereső optimista, tettek emberei, és vannak a kesergők, akik kötetenként kb. ötszáz hetven oldalt teleírnak forogva a semmi körül, miközben mások azon dolgoznak hogy az embereket ellássák élelemmel, ruházattal, háztartási eszközökkel, házakat építenek és hidakat, közlekedési eszközöket, és még uram bocsá, tévét videót, amelyből a köznép tájékozódhat, netán szórakozhat a fanyalgó tévé ellenes kispolgári entellektüelek háborgása és sápítozása közepette, amiatt hogy az átlag polgárok ilyen alpári és olcsó művelődésben részesülnek!
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?