Belami fészbukos karácsonya

Belami

Nem akarom tudni, ki és hogyan sütötte a bejglit, mekkora karácsonyfát díszített. De leginkább azt kérem, kíméljenek meg attól, hogy giccses képeket, műanyag Jézuskákat, meg közhelyeket csorgató jókívánságokat küldözgessenek meszendzseren az üzenő falamra. Ezt a kérésemet tegnap este fogalmaztam meg, de 2050-ig érvényes! – dúlt és fúlt Plüss Eta, ki mostanság internet túltengéstől szenved, a Zsibbadt brigádvezető emlékét őrző kocsma párától terhes nagytermében, éppen egy nappal karácsony után. Arcán vitustáncot járt minden izom, miközben az ünnepi hangulatból ébredő cimborák egy része azon törte a fejét, mi lehet az üzenőfal, mi a meszendzser, és miért olyan nagy baj, ha valakinek az írják a legszentebb ünnepen: legyen boldog a karácsonyod.

Ezt meg is kérdezte Bika Jenő, aki bár nem éppen egy internet akrobata, de már megtanulta: aki nincs fenn a fészbukon, az már nem is létezik. Vagy ha mégis, ugyan minek?

– Nem az a baj, hogy csilivili-száncsengős karácsonyfából kaptam vagy hat tucattal. Hanem az, hogy még az is áldott és boldog karácsonyról fogalmazta meg a szövegét úgy, hogy a zoknim is könnybe lábadt, aki év közben annyit sem ír, nekem címezve, hogy fapapucs. Ha meg az utcán összefutunk, csak bámul rám, mint aki lendkerekes ufót lát, és akkor se köszönne, ha lángszóróval nyalogattatnám a talpát – morcosodott tovább Etus. Szavai nyomán támadt is egy kisebb vita arról, mennyit ér a fészbuk ismeretség, mennyit az interneten megpecsételt barátság. De leginkább azt feszegették a beragadt budi ajtó mellett a Zsibiben ülők, hova lesz az emberiség, ha már csak elektronikusan integetnek a népek egymásnak.

– Lehet, hogy kihal az élő beszéd? Lehet, hogy húsz év múlva már csak felemeljük a telefonunkat, és abból áradó fényjelekkel bökünk rá a másikra, még akkor is, ha két méterre áll mellettünk az utcán? – kérdezte Minek Dönci, aki éppen egy éve lett fészbuk huszár, és eddig pont annyi értékes információval lett gazdagabb, amennyit két perc alatt tudott elfelejteni.

– Állj, állj, és még egyszer csak állj! – mordult Belami. – Mielőtt még alámerülnénk a világhálós barátkozás szidalmazásában, próbáljuk meg pozitívan értelmezni új világunkat. Például fogjuk fel úgy a dolgot, hogy legalább itt megtalál az, aki egyébként a hétköznapi rohanásban fél percet sem tudna ránk szánni. Mint ahogy a világháló segítségével mi is felleljük azokat, akikről évek óta nem tudtunk semmit, és így felidézhetjük régen volt barátságunk szép emlékeit. És persze a fészbukos integetés akár még reményt is adhat.

– Ugyan miféle reményt? – szólt közbe Hergejj Bella, akit a közösségi oldalon eddig hetvenkilencszer küldtek el a bús büdös francba, mert őszintén kiteregette véleményét.

–  Mifélét? Például azt, hogy aki karácsonykor könnyes szemmel írta, mennyire szeretné, hogy boldogok legyünk, az márciusban is megkérdi, mégis, miféle gondok bántanak. Aki a szent ünnepen szép szavakat formált, az téli hidegben, vagy nyáron, vastag, izzasztó kánikulában sem azért ül a billentyűzet mellé, hogy káromkodásaival gazdagítsa a fészbukos világ sok-sokmilliárdnyi üzenetet-tömegét. És ami a legfontosabb: talán eljön az idő, amikor megfejtjük a titkot, mégis hogyan kellene értelmesen használni ezt a fészbukot, ha már egyszer úgy behálózta hétköznapjainkat, hogy lassan moccanni sem tudunk nélküle.

– Úgy legyen! – bólintott Józsi csapos. Majd azonnal közölte törzsvendégeivel, hogy mindenre azért a fészbuk sem jó. Például, ha azt hiszi Minek Dönci, hogy féléve halmozódó tartozását lerendezheti egy-két fészbukos integetéssel, akkor jobb, ha már most kiüti a barátai közül. No, nem balhoroggal, csak úgy elektronikusan…

 

Bátyi Zoltán

 

https://belami.blogstar.hu/./pages/belami/contents/blog/46442/pics/15144685642856401_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?