Belami focireményei

Belami

Ha azt mondom, hogy 674, mi jut az eszükbe? – nézett körbe szeszcimboráin Belami a Zsibbadt brigádvezető emlékét őrző kisvendéglő nagy és egyben egyetlen termében. Mivel az arcokon csak méla közönyt, jobb esetben a buta tekintet negyven árnyalatát vélte felfedezni, tovább kérdezősködött.

– És ha azt mondom, hogy 1330? Vagy azt, hogy 1655? No, még mindig semmi? – szomorodott Belami arca.

– Ha pénzt akar kölcsön kérni, méghozzá egyre emelkedő összegben jobb, ha rám se néz – böffentett Minek Dönci, aki a karácsonyi vásárlásból megtérve üres zsebeiben kotorászott. És éppen azon törte a fejét, hogyan rimánkodik ki Józsi csapostól hitelbe egy fél cseresznyét, némi sörrel, csak a közérzet javításának kedvéért.

– Szó sincs itten kölcsönkérésről – intett nyugtatólag Belami. – Csupán számokat soroltam, méghozzá a magyar labdarúgó első osztály őszi utolsó fordulójának nézőszámaiból csemegéztem. A 674 például egy bizonyos Balmazújváros–Mezőkövesd meccshez köthető, ahol végül 0–0-as végeredmény született.

– Vagyis azt mondja, hogy ma kis hazánkban egy I. osztályú meccsre annyian mennek ki, amennyien nem is oly régen egy keményebb megyei derbin is körbeállták a pályát? – biggyesztette szájának a szélét Smúz apu, ki egykoron a Dűjj Előre SC alszertárosaként bensőséges viszonyt ápolt a magyar sporttal.

– Hogy egészen pontos legyek, nem ma történt, hanem a hét végén, amikor ritka cudar volt az időjárás – próbálta magyarázni a hihetetlennek tűnő számokat Belami. Majd hozzátette: a Szombathely új stadionjában viszont 5 ezer ember volt kíváncsi a Videoton elleni meccsre.

– Vagyis maga lát biztató jeleket is...– köhintett Link Egon, aki ifjabb éveiben egyetlen meccsről el nem maradt volna, ha városa nagy csapata játszott, de ma már azt sem igen tudja, van-e városának csapata.

– Mert ha igen, én azt javaslom, menjen el szakértőnek valamelyik televíziónkba, és ott adja elő az optimizmusát. Netán jelentkezzen edzőnek, mert akkor még nyilatkozhat is bele a mikrofonba olyanokat, hogy a játék képe alapján tulajdonképen győzelmet érdemeltünk volna, meg olyat, hogy a játékosaim végig domináltak, csak a labda volt túl gömbölyű, a kapu kicsi, a szél nagy, nem is beszélve a szögletzászlóról, ami túlságosan hangos lengedezésével aláásta a labdarúgók mentális felkészültségének kibontakoztatását.

– Miket hord itt össze meg vissza, maga kendermagos gőzmozdony? – förmedt Egonra Bovden Béci.

– Még hogy én? Hát maga nem néz tévét? Én csak idézek azok szavaiból, akik minden pocsék labdarugdosás után megtalálják a kifogásokat, akik úgy mentegetik a menthetetlent, mintha minden tisztára mosott játékos után prémiumot kapnának. Holott az igazság az: a magyar pályákon agyonfizetett, legalábbis a bérből és fizetésből élőkhöz képest agyonfizetett focisták kergetik a lasztit, már ha egyáltalán kergetik. Mert leginkább csak azt látom, hogy valami új-hullámos film forgatása zajlik, amit „Méla unalom, csíkos gatyában” címmel vetítenek majd a mozikban – hördült Egon, és Belamira nézett – vajon a külváros nyugalmazott szépfiúja milyen okossággal akarja még kibélelni ezt a beszélgetést.

De Belami csak nézett ki a fejéből, amiben ezernyi gondolat kergetőzött labdarúgásról, régi idők magyar focijáról, válogatott és kupasikerekről. No és persze egy Andorra nevű országról, aminek nemzeti gárdája ezen az őszön megverte a magyarokat. Majd felsóhajtott:

– Tavasszal jobb lesz. Higgyék el, tavaszra megújul a természet, és benne a magyar foci is – suhantak ki száját a szavak. Majd befogta a fülét, mert érezte: ha nem teszi meg a szükséges óvintézkedéseket, a Zsibiben felharsanó röhögés zajszintje komoly károsodásokat okozhat dobhártyáján.

 

Bátyi Zoltán

https://belami.blogstar.hu/./pages/belami/contents/blog/45971/pics/15132513911596216_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?