Belami vájbert applikál

Hát az meg mi a maga kezében? – nyújtogatta nem éppen a közelmúltban mosott nyakát Belami irányába Snájdig Pepi a Zsibbadt brigádvezető emlékét őrző paneltelepi kocsma pislákoló neonfényében pislogva.

– Ez? Szóval... Hozta a Mikulás... – vörösödött Belami feje, majd az asztal két hete letörölt lapjára kirakott egy szerkezetet, ami nagyon hasonlatos volt ahhoz a masinához, amit vízfejű Döncike, a kocsma internetes szakértője okostelefonként mutatott be még az év elején.

– Csak nem? Hát mán maga is felkapaszkodik a technikai fejlődés csúcsára? – szédült ki egy meglepetésétől hizlalt sóhaj Cink Enikő száján, miközben Belami a készülék fedőlapját kinyitva teljes valójában megmutatta a Zsibi népének a kínai technika egyik csúcsteljesítményét.

– Miért is ne? Haladni kell a korral – simogatta meg Belami a szerkentyűt, majd oly tanácstalanul nézett körbe, hogy többekben felsejlett a gondolat: te jó ég, ez a Belami be sem tudja kapcsolni.

– Ért maga ehhez? – érdeklődött udvariasan Ló Elek.

– Még nem teljesen, de meg fogom tanulni. Azért, mert elmúltam hatvan, és sokáig azt hittem, hogy a Szokol rádiónál meg a Trabantnál fantasztikusabb teljesítményre már nem is lehet képes az emberiség, igenis bebizonyítom: az én korosztályom is van olyan fejlődőképes, mint a mai fiatalok – hadarta Belami. Közben poharába bort, magába meg bátorságot öntött, és megnyomott egy gombot a készüléken.

– Jaj, csak azt ne! – hördült fel vízfejű Döncike, s már ki is ragadta Belami kezéből a telefont, ami okos volt, és Döncike szerint csöppet sem bonyolult.

– Csak azt mondja meg, milyen applikációkat töltött le már eddig? – nézett Döncike Belamira, aki a kérdést hallva elvörösödött, és érezte, még a zoknija is zsibbadni kezd.

– Applikációt? Az meg mi a franc? – tátották többen is a szájukat.

– Nézzék, ez a szerkezet rengeteg dologra képes, de applikáció az kell – motyogta Döncike azzal a szép, vízfején mozgó szájával. – Mert, hogy mást ne mondjak, ha meszendzserezni akar…

– Mármint ki? – rándult meg Belami.

– Hát ki más, mint maga. Szóval ha meszendzserezni akar, netán vájberezni szeretne… Vagy maga inkább fészbukozna? – emelte buta tekintetét Belamira vízfejű Döncike. De akkor már a külváros nyugalmazott szépfiújának minden porcikája úgy remegett, hogy elmehetett volna Miskolcra kocsonyának.

– Na, jó! – legyintett Döncike. – Kezdjük akkor inkább az ímélezéssel, aztán majd elmondom, mi az az instagram – matatott Döncike minden ujja a telefonon. Egy húzás jobbra, kettő balra, majd feltűnt egy lépésszámláló (Hoppá, magának ez gyárilag be van építve? – ámult Döncike), majd a telefon különböző hangokat adott, madárrikoltozástól elefántdübörgésig.

– Csengőhangok, ne is törődjön vele! Ha meg pityeg, üzenete jött – varázsolt tovább Döncike, azt magyarázva, hogyan lehet rákapcsolódni a helyi rádió adására, netán a NASA számítógépére anélkül, hogy zavarná a twitterezést.

Belami ekkor már kicsit szédült ugyan, de azt a kérdést még hallotta, hogy a gúglit nem kell magyarázni, mert az alap, ugye ismeri?

– Szóval az már alap? Naná... – motyogta Belami. Majd felállt, a telefont, azt a nagyon okosat a feje fölé emelte, és úgy üvöltött bele a világba, ahogy a sziú indiánok vezérszónoka tehette, amikor meglátta az első közelgő sápadt arcút.

– De hogy kell ezzel a vacakkal telefonálni. Érti? Telefonálni? – hörgött Belami. Majd magába és a székre roskadt, és kezdte belátni: a XXI. század rohanó tempójával talán mégsem ezen az estén fog megbarátkozni. De hogy emiatt miért sírta el magát, azt a Zsibiben vigyorgók közül senki nem tudta megmondani.

Bátyi Zoltán 

1
https://belami.blogstar.hu/./pages/belami/contents/blog/45719/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Mano
Mano 2017-12-10 05:55:30
Cuki!
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?