Belami esete a Blek frájdéjjal

Belami

A hazug embert hamarabb utolérik, mint a sánta Belamit – vigyorgott, egy régi közmondást kificamítva Plüss Eta, amikor a külváros nyugalmazott szépfiúja három napos távollét után betért a Zsibbadt brigádvezető emlékét őrző kiskocsma nagytermében.

– Hahaha, jót nevettem – vágott savanyú pofát, ezzel egy időben egy üres poharat a falhoz Belami. Majd bejelentette, ha még egyszer vásárolni indulna Blek frájdéjkor, verjék előtte inkább talpig vasba, szögezzék a budiajtóhoz, de még véletlenül se engedjék áruház közelébe.

– Blek frájdéj? Ne nem mán! Az meg micsoda? – kapta fel a vizet meg a fejét Smúz apu, aki egyre inkább úgy érzi manapság, hogy csak és kizárólag olyan fogalmak, szavak köröznek a közelében, amiket még soha nem hallott és biztos nem ért meg.

– Mi lenne? A Black Friday, mer' hogy így kell ám leírni, a hálaadást követő péntek elnevezése az Egyesült Államokban, amely ott néhány évtizede hagyományosan a karácsonyi bevásárlási szezon kezdete. A kifejezés 1966-ban keletkezett, használata 2009-re vált általánossá. Mivel a hálaadás az Egyesült Államokban november negyedik csütörtökére esik, a fekete péntek így november 23-a és 29-e között van. Nálunk először 2013. november 29-án tartották meg a kiskereskedelemben ezt akciót, amelyen átlagon felüli árkedvezményeket kínálnak a vásárlóknak – árasztotta el információkkal okosnál is okosabb telefonjából vett tudásból táplálkozva a sörcimborákat vízfejű Döncike.

– Azt nem írja a telefonod, te kölök, hogy ilyenkor az emberek megkergülnek, úgy rohannak pénzt költeni, hogy egymás talpát, torkát, lelkét tapossák. Sőt mi több, még a lábamra is ejtenek egy televízióval kibélelt kartondobozt, de úgy ám, hogy még az eget is nagybőgős Blek Frájdéjnek néztem – sopánkodott Belami.

– Ez ügyben csak három kérdésem lenne. Az egyik: miért szólítjuk, írjuk mi, pontosabban a boltosok, reklámozók, Black Friday-nek, amikor ez Fekete pénteket jelent magyarul. Még az is megértheti, akinek fél tucat mosatlan zokninál is kevesebb esze van, hiszen annyiszor elmondták már. A másik: miért kell nekünk minden olyan amerikai ünnepet átvenni, ami semmi másról nem szól, csak pénzköltésről, vásárlásról? A harmadik – és ekkor Belami felé fordult Heveny Béci – meg az lenne: és maga mit keresett a plázamarketszuperhiperben Belamikám, ha szabad érdeklődnöm?

– Mit? Hát olcsóbb árút. Pontosabban bé nejem, Görcs Jolán vonszolt el oda, mert mint mondta, sokkal olcsóbban lehet venni okostelefont – vallott pironkodva Belami.

– Meg egyébként is – durcult Belami nagy hirtelen –, ha a Fekete péntek arra jó lesz, hogy így az utolsó karácsony előtti vasárnap nem attól lesz arany, hogy szétsoppingoljuk az agyunkat, hanem attól, hogy családi körben készülünk az ünnepre, nem is olyan rossz találmány ez a Fekete…

– Magának okos telefont? Ezt nem mondja komolyan… – kapott hastájéki bordagörcsöt a röhögéstől Snájdig Pepi. – Hiszen még a butát se tudja használni a vízfejű Döncike nélkül – vigyorogtak ekkor már többen is.

– Ne, ez ügyben majd máskor pofozkodunk...– legyintett Belami.

Cink Enikő meg azon gondolkodott: vajon miért nem jut a Zsibilakók eszébe, hogy ezek a blek-feketén tavaly már egyszer vitatkoztak? Ja és az is az agyában motoszkált: mennyire kéne befeketedni a pénteknek ahhoz, hogy ő egyszer a hónap végén, fizetés előtt a vásárlás reményében betérhessen egy kis blekfrajdéjozásra…

 

Bátyi Zoltán

https://belami.blogstar.hu/./pages/belami/contents/blog/45387/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?