Belami cigistatisztikája

Jól nézzék meg: az ára hatvan forint! – emelt a feje fölé egy szál cigarettát Snájdig Pepi a Zsibbadt brigádvezető emlékét őrző kocsma nagytermében. Ujjai legalább úgy remegtek, mint szájának szélei, és még a pult mögött kotorászó Józsi csapos is érezte, hogy a felemelt cigaretta, a 60 forint és Snájdig egyre idegesebb rángatózása között olyan összefüggés alakult ki, ami hamarosan feszültséghez, netán székek és poharak dobálásához is vezethet.

– Hatvan forint? Amikor én cigizni kezdtem, egy teljes doboz csak 4 forint 50 fillérbe került – merült alá ifjúsága régen volt szép emlékeibe Minek Dönci. És mire az utolsó szó elhagyta a száját, már vagy hatan ordibáltak arról, jaj, Istenem, hova jutott a világ, miféle kínokat kell átélnie a magyarnak, miközben a dohánycégek zsírosra keresik magukat.

– Na, álljunk meg egy szóra, uraim – szólt közbe Belami, majd odahajolt vízfejű Döncikéhez, az okostelefonok mágusához, és fél perc múlva már pontos számokkal szolgált.

– Ez ugyan nem friss adat, de a lényeget pontosan tükrözi. Vagyis egy 1000 forintos cigaretta árának 54,8 százaléka jövedéki adó, 21,3 százaléka áfa, 10 százalék maradt a nemzeti dohánybolt tulajdonosánál, és csupán 13,9 százalék volt a tiszta árbevétele a gyárnak. Vagyis valójában egy doboz cigi 139 forintba kerülne, ha...

Na, akkor aztán a hangrobbanás olyan földrengéshez vezetett, hogy a Zsibi körzetét több figyelmes műhold is bemérte, mint epicentrumot és az emberiségre leselkedő fő veszélyforrást.

– De nincs ha! Érti, Belamikám, nincs ha! – sírta el magát Cink Enikő, aki immáron negyven éve ipari mennyiségben fogyasztotta a cigarettát, elérve, hogy hangja nagyon hasonlatossá váljon egy náthás elefánt brummogásához, reggeli köhögési rohamai pedig egyszerre nyolc család ébredését segítették elő a kényelméről méltán híres panelházukban.

– Nincs, mert a világ így működik. Angliában például egy doboz cigi tudják mennyibe kerül? – próbált némi hideg nyugalmat keverni a mind forróbb hangulatba Belami

– Kit érdekel? – dörrent Firnájsz Egon. – Én itt élek, és

– Itt is hal meg hamarosan, ha nem teszi le azt a mocskos bűzrudat – fintorgott Józsi csapos, aki a vendéglői cigitiltás óta tudja csak, hogy a levegőben tartózkodik oxigén is.

– A 14 évesnél idősebb lakosság körülbelül harmada dohányzik, melynek köszönhetően országos átlagban fejenként 2654, összesen több mint 20 milliárd szál cigarettát füstölünk el évente. A tudományos számítások azt bizonyítják, hogy a tüdőrák okozta halálozás 90-95%-a, az egyéb szervek rákosmegbetegedésének közel egyharmada, a szív- és érrendszeri betegségek közel egynegyede elkerülhető lenne, ha nem dohányoznánk – olvasott ki közben néhány újabb adatot vízfejű Döncike okostelefonjából Belami. Majd hozzátette: a cigaretta árának emelésévél az egész világon, úgy bizony, nem csak magyar földön azt akarják elérni, hogy minél kevesebben pusztuljanak bele a füstölésbe.

– Vagyis én a magam részéről támogatom az áremelést, oszt jónapot – nyomta fejébe a füles sapkáját Belami, és kisétált a kocsmaajtón.

Fél perc múlva meg akkorát slukkolt a cigijéből, hogy behorpadt a homloka.

Persze már a második szippantás után megfogadva: január 1-től biz' Isten, leszokik. De addig nem venné lelkére, hogy éppen az ő nem dohányzása miatt csökkenne a jövedéki árbevétel, és ezzel rés keletkezne az idei magyar költségvetés szilárd falán... 

 

2
https://belami.blogstar.hu/./pages/belami/contents/blog/45143/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 2 db hozzászólás érkezett!
Mano
Mano válasza: Mano bejegyzésére 2017-11-26 15:30:29
Softver, ez az ami nem csak az agyban veri ki a biztosítékot! Sajnálom!
Válaszolok
Mano
Mano 2017-11-23 22:49:01
Tetszett a cigis életkép, valóban mindnyájan a szokások rabjai vagyunk és inkább választanánk a halált mint a leszokást! Az új Medicinának azonban van egy vigasztaló jó híre, mint hogy a rák nem a cigitől keletkezik, valamint az összes rák fajta valójában lelki eredetű egészség javító szoftwere az agynak, amikor is egy lelki problémára nem talál megoldást és a rágódása a témán előbb utóbb kiveri az agyi biztosítékot, agyi és szervi ödémát hozva létre, amely tünetek a probléma megoldásával eltűnnek kb. annyi idő alatt, mint a rágódás ideje. Persze az évekig fennálló probléma és a gyógyulása, ha folyvást vissza esik, akkor meghal a páciens, mert az agyi ödémák és testi ödémák végül elpusztítják. Persze, a cigi nem egészséges, mert sok kátrány lerakódik a szervezetben és a hangszálak olyan sármosak lesznek mint egy repedt fazék, de a mérgeket sokáig tűri a szervezetünk, mondhatnám, hozzászokik, mint a bevásárló központok csábos műkajáihoz, legfeljebb jól elhízik tőle!
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?