Belami focikesergője

Belami

Győztünk! Na végre, győztünk! Ugye megmondtam, hogy aranyból van ezeknek a fiúknak minden lába! – rohangált körbe – mint egyéb helyeken teszik mérgezett egerek – a Zsibbadt brigádvezető emlékét őrző kocsma nagytermében Minek Dönci. Közben a tévé képernyőjére mutogatott, ahol éppen 758. alkalommal játszották újra azt a gólt, amivel Magyarország labdarúgó válogatottja legyőzte Costa Rica csapatát. Megszólalt közben játékos, edző, szakértő, riporter is, természetesen valamennyien kiemelték a küzdeni tudást, meg a biztató jeleket. Éppen ezért többen nem is értették, Józsi csapos miért vágja a felmosórongyot a tévé képernyőjéhez.

– Józsikám! Hát maga már örülni sem tud? – fordult a csapos felé egy hirtelen mozdulattal, no meg arcán kaján vigyorral Firnájsz Egon.

– Örülni mindenki tud, emlékezni sokkal kevesebben… – szólalt meg Belami, majd vízfejű Döncikétől elkérte irtózatosan okos telefonját, hogy bebizonyítsa, ő is fel tud csimpaszkodni a világhálóra. Vagy talán nem is ezért markolászta a mobilt? Egy tény, két perc múlva a következő tényeket közölte a hallgatósággal, kihangsúlyozva: csakis a pontosság kedvéért.

– A magyar labdarúgó válogatott 915. válogatott mérkőzését játszotta az idén, amikor először futott ki a gyepre, meg bele egy szép vereségbe. Történt mindez március 25-én, amikor a portugálok úgy vertek el 3-0-ra bennünket, hogy a meccs végén csapatuk összes játékosán, mindent egybevetve 9 egész 7 tized izzadtságcseppet számoltak meg.

– Aztán júniusban jöttek az oroszok, és ők is 3-0-ra vertek. Majd ránk köszöntött a kies június, amikor Andorra, értik… Andorra válogatottja 1-0-ra alázta le a csapatunkat. Augusztusban ugyan megvertük Lettországot, majd szeptemberben megint a portugálok vertek meg Pesten. Októberben már Svájc gyakorolt rajtunk (5-2 lett, ha valaki nem tudná…), ám három nappal később egy 92. percben lött góllal lebirkóztuk magát a nagy lélekszámú és fantasztikus labdarúgó hagyományokra visszatekintő Feröer-szigeteket. November: már Luxemburg is elver – szedhetném rímekbe a magyar szégyensor utolsó állomását. Na, és akkor most jött ez az egy nulla… – legyintett Belami, és elmaszatolt egy könnycseppet méretes orrán.

– Jó, hát ettől még nem dől össze a világ...– próbált a gyászosnál egy kicsivel jobb hangulatot teremteni Cink Enikő, bevetve bájosnak hitt vigyorát.

– Az biztos nem. De azért elmondanám: nekem például az orvos nem azt írta fel idegnyugtatónak, hogy agyonfizetett futballisták előre megfontolt szándékkal, vagy akár erős felindulásból focipályán elkövetett lézengését lássam. Miközben tudom: soha ennyi pénzt nem kapott még a magyar labdarúgás, mint napjainkban – dörrent Belami hangja.

– Hozzáteszem: magam részéről igenis jónak tartom, hogy a sportra áramlik a pénz egy olyan országban, ahol a népesség fel olyan dagadt, hogy lassan már mozogni sem tud, a másik fele meg azonnal bemegy, mit bemegy?… betántorog az ajtón, ha meglát egy orvosi rendelőt. Azt is tudom, nem várhatjuk, hogy 8-10 új stadion meg fociakadémia miatt egyik meccsről a másikra világbajnokok leszünk. De hogy egy olyan ember, aki magára magyar címeres válogatott mezt húz, úgy ténferegjen a pályán, mint akit Smúz apu négy éve mosott zoknijával bekábítóztak? No, ez azért már nekem is sok – csapott az asztalra a külváros nyugalmazott szépfiúja.

– Mi baja magának az én zoknimmal? – lépett ki a bakancsából Smúz apu, majd eme lábbelit rögvest el is indította Belami feje irányába. Közben valaki a tévében (rádióban? kocsmapultnál?) arról beszélt, hogy mindent az utánpótlás nevelésre kell fordítani.

És ekkor Belami felröhögött. Emlékezvén arra, hogy ezt a mondatot először 1969-ben még kölyökként hallotta, amikor a magyar csapatot egy francia városban elverték a csehszlovákok. December 3-át mutatott a naptár, a francia várost Marseille-nek hívták. És másnap azt olvashatta: ennél mélyebbre már nem süllyedhetünk, vagyis arccal az utánpótlás felé.

Mi is történt azóta? – fordult ki Belami a kocsmaajtón, arcán novemberi hideg eső csöppjei folytak szét...

Bátyi Zoltán

https://belami.blogstar.hu/./pages/belami/contents/blog/44837/pics/15107749643189638_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?