Belamit nem zaklatják

Ne aggódjon, van itt még hely mellettem, leteheti a fenekét… – intett Belami Plüss Etának, aki, mint tétova teve pislogott a Zsibbadt brigádvezető nagytermében. Naná, hogy olyan helyet keresve, ahol nyugodt körülmények között elfogyaszthatja azt a fél (másfél?… két és fél?) kevertet, amit esténként közérzetjavító intézkedésként alkalmaz immár évtizedek óta, mondhatni pszichológiai alapon.

– Maga csak ne zaklasson engem itten szexuálisan, mert mire kivehetné a felmosó vödörbe általam bedugott fejét, már fel is lesz jelentve hat kereskedelmi tévénél, meg természetesen minden olyan hivatalos közegnél, ami csak bilincset tehet a maga kezére – fortyant fel Etus. Szeme szikrát szórt, de úgy, hogy Józsi csapos a kocsma minden értékesebb és gyúlékony értékét a raktárba menekítette.

– Jaj, Etusom, igazán nem akarom megbántani, de magára még egy rozsdás villamos sín sem tudna igazán beindulni, egyéb élő- és élettelen lényekről most szó se essék! – röhögte el magát Snájdig Pepi.

A viccesnek szánt mondat azonban nem aratott túl nagy sikert a Zsibiben. Etus például úgy szájon vágta Pepit, hogy csak a nemrégiben megerősített plafon miatt nem állt Föld körüli pályára. Belami pedig elnézést kért Etustól, ha netán tolakodónak tűnt, majd mély szomorúságba süllyedve beszélt arról, milyen elkeserítő, hogy efféle zaklatási ügyek derülhetnek ki széles e világban.

– És szinte kivétel nélkül olyan emberekről, akikre eddig úgy néztünk fel, mint nagy művészekre, akiket csak úgy emlegettek: a véleményformáló értelmiség kiválóságai.

– Ugye nem hiszi komolyan, Belamikám, hogy ilyen ügyek csak a színházak világában fordulnak elő? – szólt közbe Minek Dönci. – Ha most fel kellene sorolni azokat a főnököket, akik különböző hivatalok, vállalkozások élén, netán csak középvezetőjeként ülnek a székükben, 2150-ig mást sem csinálnánk, csak neveket emlegetnénk. Mert hogy a hatalom már csak olyan, hogy visszaélnek vele – formált egy okosnak tűnő mondatot mondandója végére Minek úr. Ezzel választ is adva arra a közben Firnájsz Egon szájából kiröppent kérdésre: a Zsibi vendégköréből vajh miért nem került még ki olyan, akiről 20 év után tárják fel zaklatásos múltját.

Közben a vita kisebb-nagyobb kanyarokat vett, és már azt próbálták megfejteni, végül is mi számít zaklatásnak, zaklató-e az a férfi, aki megkérdi egy nőtől, nem randevúzna-e vele, és áldozat-e az a nő, aki felmegy egy ismeretlen férfi lakására, majd meglepődik, ha ott ajánlatot tesznek neki kisebb-nagyobb szexis hancúrozásra.

– Persze azt sem ártana tisztázni, meddig bűn a zaklatás, és mikorra évül el? – ingatta a fejét Belami. – Mondok egy példát. Ha például egy magát hatalmas művésznek tartó színész úr ittasan, benarkózva autós balesetet okoz, és leültetik érte, néhány év múlva már ünnepelt művészként hajlong a tapsoló közönség előtt. Mint ahogy annak a művésznek is elnézik besúgó múltját, aki a régi rendszerben ki tudja hány kollégája életét tette tönkre. Na, akkor hogy is van ez? – várt választ Belami.

De válasz helyett csak egy kérdés jött. Bika Jenő faggatózott arról, mikor tárják fel bűnös szexis múltjukat azok a hölgyek és urak, akik mindent megtettek azért, hogy egy-két szerepért bebújjanak a rendező, forgatókönyvíró, gyártásvezető, vagy akár a színházi portás ágyába is, csak elinduljon a karrierjük.

– Na, arra aztán várhat! – legyintett egy régen használt légycsapóval Józsi csapos, majd Ló Elek felé fordult:

– Drága Ló úr! Igazán nem akarom semmilyen formában zaklatni, de nem-e gondolt arra, hogy a nyár óta halmozódó italügyi tatozását kifizesse, mielőtt megszorongatom a…

És ekkor Józsi elhallgatott. Egyrészt azért, mert Ló Elek beletenyerelt az arcába. Másrészt azért, mert felmérte: efféle mondat befejezése mindenhez illik, csak éppen a most lefolytatott beszélgetéshez nem…

 

Bátyi Zoltán

2
https://belami.blogstar.hu/./pages/belami/contents/blog/44495/pics/15100467301214252_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 2 db hozzászólás érkezett!
Mano
Mano válasza: Mano bejegyzésére 2017-11-07 21:45:59
Az évődés a szerelem kezdetén egyenrangúak között az erők kipuhatolása, az egyenlőtlen viszonyok esetén az évődés megnyilvánulhat finom és megfoghatatlan provokációban, ami már zaklatás ugyan, bár még nem erőszak, de az egyenlőtlen pozíció miatt a viszony nem más mint a szolgáé és az úré, ez pedig a szolga önérzetének sértettségét hosszú időre meghatározza és idővel csak a zaklatás keserű emléke marad. Az évek múltával történő kitálalások oka éppen a sértett önérzet kitálalása.
Válaszolok
Mano
Mano 2017-11-07 21:22:59
Természetesen, mindig vannak emberek, akik bosszúból vagy nyereség vágyból élnek rágalmazással a gyanúsítható személy vélt vagy valós tetteiről. A szimpátia és a vonzalom akaratlanul is megnyilvánulhat mindkét oldalról, azonban, a közvetlen vezető felelőssége ebben az esetben legalább annyival nagyobb, mint amennyivel nagyobb a hatalma.
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?