Belami kódhálója

Belami

Nézte, csak nézte Belami a vízfejű Döncike szomorúságában is bamba ábrázatát, majd rákérdezett:

– Talán már megint a wifikód hiányzik, te internet lovag, hogy üveges tekinteted ennyire elhomályosult?

– Dehogy Belami bácsi! Most a telefonomat nem tudom bekapcsolni, mert annak a kódja nem jut eszembe – komorult tovább Minek Dönci fiának arca, majd a kölök lezuhant alfába, hátha ama bizonyos telefonkódot elő tudja halászni emlékei mélységes kútjából.

A Zsibbadt brigádvető néven közismert kiskocsma vendégeinek arcán kaján lett a mosoly, és azon gondolkodtak, vajh, mi is történik majd vízfejű Döncikével, ha tíz percen belül nem tud rákapcsolódni a világhálóra. Belami viszont mérsékeltebb jókedve intette az ivócimborákat.

– Szerintem nem kéne annyira örülni Döncike balsorsának. Sokkal inkább az zavarhatná magukat, hogy az egész életünk lassan nem lesz más, mint egy kódhálóban vergődés.

– Ezt meg hogyan érti? – tátotta ki az összes száját Smúz apu.

– Nem is tudom, miként magyarázzam, hogy maga azzal a két IQ-val megértse, ami a fejében kódolatlanul lötyög. De megpróbálom. Jelesül arra gondolok, hogy elektronizált, internetes, számítógépes világunkban már egy lépést sem tehetünk, ha nem biflázunk be legalább egy tucatnyi kódot. Mert ott van ugye a bankkártya, ami nélkül nem juthat pénzhez, a fizetését se tudja felvenni. Mivel működik? Naná, hogy kóddal. Aztán, ha be akarja kapcsolni a számítógépét, mit kér a masina? Nem mákos lángost, az már biztos. Kóóóódot! Érti? Kóóóódot – pirosodott Belami arca, hosszan nyújtva az Ó betűket.

– Mint látja: a telefonját is csak kóddal tudja bekapcsolni – mutatott Döncike felé, aki ugyan kód nélkül, de nagyon dühösen verte a budiajtóba a fejét, mert a kód azóta sem jutott eszébe.

– És lehet akármilyen lepusztult a panelházuk, a kapubeléptetés, na, az roppant korszerű kódos rendszerrel működik – hadarta Belami. Később kitért még az internetes levelező kódjára, mert olyan is van, mint ahogy kóddal nyílik ki a világ előtte, ha a közösségi oldalra akar rámenni.

– Már pedig arra mindenki rá akar lépni, mert aki ott nincs regisztrálva, az már nem is létezik – bólintott Firnájsz Egon, hogy mutassa, lépést tart a kódos korral. Szóba is hozta az internetes vásárlást, ami szerinte szintén kódolással bilincsbe vert szolgáltatás, mint ahogy az ügyfélkapu is.

– Hát az meg mi? – bújt ki a pult alól Józsi csapos, miközben Plüss Eta a kódok rejtelmeit hozta szóba.

– Van, aki négy számot kér csak – magyarázta Etus –, más olyan kódit követel, amiben legyen betű is, de legalább kettő nagy a hat kicsi mellett, hadd hülyüljünk bele teljesen. Csak azt nem tudom, hogyan maradtunk mi életben húsz évvel ezelőtt kódok nélkül?

– Sehogy. Nem volt az élet, csak vegetálás – vigyorgott vízfejű Döncike. Ugyanis időközben eszébe jutott a telefonkód, rákapcsolódhatott a wifire, és már el is tűnt a lelke egy kódoktól hemzsegő virtuális világban.

 

Bátyi Zoltán

 

 

https://belami.blogstar.hu/./pages/belami/contents/blog/42766/pics/15060841565907816_800x600.jpg
 

Belami rákkeltő disznója2015.12.14. 09:10

Belami Ájronlédije2016.01.14. 16:00

Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?