Belami atlétaérmei

Belami

Na, mondhatom, szépen leégtünk! Harmincadik hely egy világbajnokság éremtáblázatán! Micsoda szégyen! – zuhant zsírpárnás fenekével a Zsibbadt brigádvezető emlékét nevében őrző kiskocsmakoszos székére Firnájsz Egon. Előtte az asztalon nyolc mosatlan söröskorsó, az arcán meg egy olyan vigyor ült, mint aki arra vár, heves helyeslések közepette elemzik majd ki közösen, miért szerepelt rosszul a magyar atlétikai válogatott a londoni világbajnokságon. Ám ekkor Egont nagy csalódás érte.

Ugyanis beköszöntőjét több minősíthetetlen jelzővel és hat darab, nagy sebességű pofon ígéretével fogadta a Zsibi törzs, és sportokban járatos közönsége.

– Mondja, maga szerencsétlen vakhangya, látott már egyáltalán életében gátat? – dugta méretes orrát Belami oly közel Egon arcához,hogy azt többen is életveszélyes fenyegetésnek vélhették volna a bent ülők közül, ha nem tudják, hogy Belami orránál már csak békés szándékai nagyobbak.

– Gátat? Én ne láttam volna? Én, aki minden hétvégén a Tiszán horgászom..? – sértődött bokáig Firnájsz úr, de akkor már az egész kocsma rajta röhögött. Smúz apu meg is jegyezte: ritka nagy marha maga Egon, majd többen is kisebb előadásba kezdtek az atlétikaszépségeiről, a londoni világbajnokság csodás versenyeiről, egy bizony Bolt nevű futóról, aki nem is atléta, hanem egy jelenség az atlétika egén. És persze a gátról, amin nem kutyát sétáltat a halőr,hanem amit át kell ugrani. És amit Baji Balázs magyar atléta 110 métert lefutva olyan ügyesen ugrált át, hogy végül bronzérmet akasztottak a nyakába.

– Tudja mit jelent ez? Hogy magyar futó legyen a világ legjobb sprinterei között? Egy csoda! – került Belami orra még közelebb Egon orcájához. És Egon akkor már érezte, talán nem igazán kellett volna ezen a hétfőn betántorognia a Zsibbadt brigádvezetőbe. Vagy ha már megtette, jobb lenne, ha sör helyett elnézést, no meg egy kis atlétikai továbbképzést kérne.

Ez utóbbit meg is kapta. Cink Enikő például Márton Anitáról beszélt,aki súlylökésben lett ezüstérmes, és akinél szimpatikusabb sportolót keveset hordott a hátán a dobókör. Plüss Eta pedig arról szólt, hogy neki bizony az a Helebrandt Máté nevű fiú tetszett a legjobban, mert aki olyan jóképű, sőt mi több, még ötven kilométert is le tud gyalogolni úgy, hogy azzal kiérdemelje a hatodik helyet, az előtt le a kalappal. Belami – látván Firnájsz Egon egyre nagyobb zavarát – arra gondolt,nem árt, ha egy kis felvilágosítást ő is tart atlétikai ügyekben. Elmondta: ez minden sportok alapja, az emberiség vágyainak tükörképe, ugyanis az ember arra született, hogy mindig messzebbre,magasabbra ugorjon, gyorsabban fusson mint a másik.

– És ettől halad a világ, ettől lehet jobb és szebb az életünk. A rekortánon nem emberek rohannak egymás nyomában, hanem példaképek, akik azt mutatják meg nekünk, hogy tehetségre épülőszorgalommal, akaraterővel mindent el lehet érni – vörösödött Belami feje a pátoszos lelkesedéstől.Majd egy pillanatra csönd lett. Az atlétika kocsmában zsibbadó barátai Belami szavaitól meghatódva fogadták meg magukban, hogy ha nem is mától, de még ezen az őszön ők is futni kezdenek, mert ép testben ép lélek. Meg aztán a pocakból sem ártana leadni egy keveset.

– Mondja Belamikám! Nem lehetne elérni, hogy az egész világot kinevezzük atlétikai stadionnak? – ütött rést a hallgatás falán a felmosórongyot lóbálva Józsi csapos.– Ezt meg hogy érti? – ült Béla légy mellé egy kis döbbenet Belami arcára.

– Hát csak úgy, hogy tehetségre épülő szorgalommal ehessen mindenhol sikert elérni. És csak azzal! De rokoni kapcsolatokkal,kenőpénzzel, sunyi ármánykodással, mások átverésével,kihasználásával, bemocskolásával, eltiprásával soha sem. Már ha érti,mire gondolok…

– Igen, azt hiszem értem… – motyogta Belami. És közben azon agyalt, vajon hány gátat kellene átugrani, lebontani, félrelökni ahhoz,hogy egy ilyen világméretű atlétikai stadion egyszer valóban működőképes lehessen.

Bátyi Zoltán

https://belami.blogstar.hu/./pages/belami/contents/blog/41264/pics/15026993465452434_800x600.jpg
 

Belami rákkeltő disznója2015.12.14. 09:10

Belami Ájronlédije2016.01.14. 16:00

Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?