Belami hőségrekordja

Belami

Ilyen szörnyűség még soha nem esett meg ezzel az országgal. Egyszerűen kibírhatatlan a kánikula! – pottyant a szó Firnájsz Egonból augusztus 3. napján. Szavaira – testi energiájuknak utolsó morzsáit összegyűjtve bólogattak a Zsibbadt brigádvezető emlékét nevében őrző kocsma bentlakásos vendégei. Mint ahogy Ló Elek is a lét és nemlét határán sikerrel, de a kocsma küszöbén már sikertelenül egyensúlyozva zuhant be az ajtót, azt jajongva, hogy a hőhullám miatt talán még a fogai is kiesnek, mire véget ér ez a nap.

– Hőségriadót adtak ki már az egész ország területére, lehet, hogy elolvad a Kárpát-medence… – sírta el magát Plüss Eta, majd egy slukkra eltüntette az előtte álló korsóban melegedő sört, mintegy folyadékpótlást eszközölve, betartván a kánikula idejére javasolt orvosi tanácsot.

Közben Minek Dönci azon agyalt, félig hangosan, félig ájultan, hogy az ózonlyuk kilukadása, az atomkísérletek, netán a brazíliai esőerdők kiirtása miatt következhet-e be egy olyan ökológia katasztrófa, ami az emberiség hőhalálát okozza. Bár az ökológia, mint kifejezés, többek számára olyan ismeretlen volt, mint a fizetés előtti napon húszezer forint a bukszában érzése, számos szempár Döncire szegeződött. Talán ezt remélték, ha megtalálja a helyes választ, a hőmérő higanyszála azonnal húsz fok alá süllyed.

– Mondok én maguknak valamit – szólalt meg Belami. – Az lehet, hogy a klímaváltozás nagyon nagy problémája az emberiségnek, de… De azt árulja már el valaki, még a klímaváltozás szót sem ismerték az emberek, amikor 1917. augusztus elsején Túrkevén 39.3 fokot mértek, ami azóta is hőségrekord. De megnéztem az augusztus 2-i adatot is, ami azt mutatja, hogy 1917-ben Túrkevén már 40.2 fokos volt a hőség, míg 1927. augusztus 3-án Jászberényben 40 fokot mutatott a hőmérő. Ez a rekord sem dőlt meg máig.

– És mit akar ezzel mondani? Na, mégis mit? – érdeklődött vérben forgó szemmel Mell Linda.

– Tulajdonképpen csak annyit, hogy a klíma változik ugyan, de leginkább az emberek változnak – nyelt egy lókortynyi vizet Belami.

– Na ne mondja? És miben változnak? – emelte ki a fejét a vizes vödörből Snájdig Pepi.

– Hogy miben? Hát abban, hogy már nem bírjuk úgy a gyűrődést, mint őseink bírták. Mert mit hallok most reggeltől estig? Orvosi tanácsokat a túlélésről, beszámolókat arról, milyen munkavédelmi szabályokat kell betartani, ki és hány percet dolgozhat egy óra alatt ahhoz, hogy a munkáltatóját ne feszítse keresztre a munkavédelmi felügyelőség.

– Nagyon helyes! Védjék csak a dolgozókat! – keltette a felrikkantás látszatát Ló Elek, majd csendben elájult.

– Szerintem is nagyon helyes – bólintott Belami. – Csak elgondolkodtam azon, vajon miféle munkaügyi felügyelőség foglalkozott azokkal a parasztemberekkel, akik 1927-ben hajnalban elindultak a jászberényi határba, hogy egész nap kaszával arassák a gabonát? Értik? Arattak... Netán a jászberényi vagy a túrkevei hivatalokban hányan panaszkodtak azért, mert kis teljesítményű a légkondicionáló? Hogy dühösen bámulták az eget, abban biztos vagyok. Hogy esőért imádkoztak, abban is. De végezték a dolgukat, pedig semmilyen törvény nem írta elő a védőital osztásának szabályait, és senki nem osztotta meg a fészbukon, hogy itt a világvége.

– És maga azokat az időket sírja vissza? Mondja, maga noooormááááális? – nyúlt a szó Cink Enikő szájából.

– Dehogy sírom vissza. Csupán arra utalok, de persze ebben tévedhetek, hogy mióta a ki tudja hányféle technika találmány kiszolgálja az emberiség szerencsésebb felét, éppen az emberi erő, tűrőképesség sorvad el. És ezt hívjuk mi fejlődésnek – dugta a csap alá kopaszodó üstökét Belami.

S miközben egész fején, hátán, mellén csordult a víz, jászberényi és túrkevei parasztemberek arca sejlett fel előtte. Régen meghalt embereké, akik most talán egy felhőn ülve csóválják fejüket, miközben a légkondis autóból kiszálló, légkondicionált lakásba igyekvő dédunokáik szenvedő arcát nézik.

https://belami.blogstar.hu/./pages/belami/contents/blog/40931/pics/15018373288600343_800x600.jpg
 

Belami rákkeltő disznója2015.12.14. 09:10

Belami Ájronlédije2016.01.14. 16:00

Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?