Belami FINA-listái

Belami

Azért nyerhettünk volna több aranyérmet is... – vonta meg a vállát, egyben a vizes vébé általa felállított mérlegét mindenhez nagyon értő Smúz apu a Zsibbadt brigádvezető emlékét szépen csengő nevében őrző kiskocsma nagytermében.

Az asztaloknál ülők csevegését ekkor pár pillanatos csend törte meg, és igazán kevés hiányzott ahhoz, hogy Smúz apu fején is bekövetkezzen egy kisebb törésvonal. Ugyanis Snájdig Pepi egy félig telt (pesszimisták szerint: félig üres) sörös korsót indított kocsma körüli röppályára azzal a nem titkolt célzattal, hogy eme fent nevezett korsó végül Smúz apu homloktájékán landoljon. S miközben a korsó kettes sebességre kapcsolt, Snájdig egy kérdéssel is bombázta Smúz urat.

– Elárulná nekem, maga vén táppénzcsaló, hogy mégis mire gondol? Csak nem hitte, hogy mi végzünk az éremtáblázat élén? Tudja maga egyáltalán, kik szereztek nálunk több aranyérmet? Mert ha nem, én elmondom magának, hogy száradna a fejére nyolc darab szögecsekkel kivert úszósapka –  hevül Pepi. De mire tovább beszélhetett volna, a vízfejű Döncike már meg is találta irtózatosan okos telefonján a pontos adatot.

–  Az itt leírtak szerint az USA végzett az éremtáblázat élén, mögötte Kína, Oroszország, Franciaország, az Egyesült Királyság, Olaszország, Ausztrália és Svédország. És aztán jövünk mi a 9. helyen. Ja, és a svédek összesen csak négy érmet szereztek, mi meg kilencet… – igyekezett nagyon pontos tájékoztatást adni Döncike, a vízfejű, majd tovább kalandozott a világhálón.

–  Érti mán? Na, érti mán? Az USA, ahol több úszómedence van, mint ahány versenyúszót magyar anya szült a honfoglalás óta. Meg Kína.  ahol egy közepes méretű városkában többen élnek, mint nálunk az egész országban. Ahol egy iskolakezdéskor úgy 200 millió úszógatyát kell piacra dobni, ha azt akarják, hogy minden kölök vízbe ugorhasson a testnevelés órán. Nem is beszélve az oroszokról, akikről pontosan tudjuk, mennyien vannak. Spájzonként is jut egy, csak hogy emlékeztessem egy örökbecsű magyar filmre – ugrált Pepi a vérnyomásával együtt.

– Na de uraim? Fontos ez? –  nyújtotta a szót Belami.

– Miért ne lenne fontos? Azért versenyeztek az úszóink, hogy nyerjenek? Vagy nem? –  nézett a külváros nyugalmazott szépfiújára Plüss Eta.

– Ez igaz. Ám most mégis azt mondom, talán nem a medencékben elért eredmény a legfontosabb. Sokkal inkább az, hogy lettek medencék. Értik? –  nézett körbe a Zsibilakókon Belami.

–  Azt meg hogy érti? – tátott egyet a száj Firnájsz Egon.

– Hát csak úgy, hogy a mi kis országunk két évvel a vébé előtt vállalta, hogy megrendezi ezt a csúcs-szuper úszótalálkozót. Értik? Két éve! És két év alatt felépült a világ egyik legszebb úszóarénája, megújult ki tudja hány úszólétesítmény, köztük a Hajós Alfréd és a  Komjádi uszoda. Közművek, utak, parkolók épültek, megújult a Margitsziget, Angyalföld egy szeglete, összeállt egy több ezer fős stáb, ami ügyelt a versenyek lebonyolítására, biztonságára, de még arra is, hogy pazar legyen a megnyitó és záró ünnepség, és szépen lógjon a molinó a toronyugrás hatalmas acélszerkezetén.

– Jaj, nehogy mán azt mondja, hogy itt minden hibátlan volt? – legyintett Cink Enikő.

– Ilyet senki nem állít. De azt bátran ki merem jelenteni: hogy mi, magyarok mutattunk valami különlegeset a világnak úgy, hogy közben eddig is csodás fővárosunk és a Balatonunk még szebb lett. Az már csak hab a tortán, hogy a FINA elnöke minden idők legnagyszerűbb úszó világbajnokságának minősítette a budapestit.

– Ez igaz – bólintott Józsi csapos. És a hab szó elhangzása után, kötelességének érezte, hogy minden bent ülőt meghívjon egy korsó sörre. És közben arra gondolt: biztos nem tudnánk mi megrendezni akár egy egész országot megszépítő olimpiát is?

 

Bátyi Zoltán

 

 

https://belami.blogstar.hu/./pages/belami/contents/blog/40791/pics/15014961961182190_800x600.jpg
 

Belami rákkeltő disznója2015.12.14. 09:10

Belami Ájronlédije2016.01.14. 16:00

Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?