Belami úszóérmeket jósol

Belami

Most pedig szépen összeülünk, és nyugodt körülmények között megvitatjuk, milyen sikerekre számíthatunk a pénteken kezdődő budapesti úszó világbajnokságon – terelte egy szép nagy asztalhoz barátait, ismerőseit, jó cimboráit Belami. Történt mindez a Zsibbadt brigádvezető emlékét őrző Panel Pál lakótelepi kocsma hűvös (37 fok pluszban+Józsi csapos hónaljszaga…) teraszán, ahol a kánikulától félig ájultak kézfeltartással jelezték, a hőguta megkapásának eszközlése előtt éppen ideje egy kis örömforrás foganatosításának.

Mert abban mindenki megegyezett, hogy a magyar úszósport nemzetünk büszkesége, és biztosra vehetjük, hogy a világ ámulni fog úszóink teljesítménye láttán. Az egyre erősebb, huj, huj, hajrá hangulatot csupán Minek Dönci törte meg egy percre, amikor csodálkozó tekintettel rákérdezett:

– Miért? Mégis lesz úszó vb? Mert én az elmúlt hetekben úszásról egy sort sem láttam az önmaguktól nagyon független média típusú termékekben. A rendezés ára, az építkezések hiányosságai, a miért nem balra kanyarodik a fal, amikor jobbra is lehetne szögletes című, a jó szándéktól majd kicsattanó írásokat olvasva gondoltam, kies Budapestünkön talán már kardjába is dőlt az összes rendező, és a verseny elmarad.

– Hogy kinek mi és miért nem tetszik, arról inkább most ne nyissunk vitát – javasolta Belami. – Egy biztos, jó néhány embertársunknak tényleg az a legkéjesebb öröme, ha sikerül elzárni minden örömcsapot, és olyan hírekkel bombázza a köznek véleményét, amitől még az is hipós pohár után nyúl, aki korábban húsz éven át a riói karnevál legvidámabb szambatáncosaként habzsolta az életet. De hát ez van...– legyintett a külváros nyugalmazott szépfiúja. Majd hozzá tette: a vébé után természetesen ő is elvárja, hogy pontos számokat kapjon arról, mi és miért került annyiba amennyibe ezen a gigarendezvényen, de most nem a költségvetési matek idejét éljük.

Majd egy üres papírra felírta a 29-es számot, mert hogy ennyi magyar úszó veti magát a vízbe azért, hogy érmet nyerjen.

– Na, akkor éppen és pontosan 29 érmünk lesz – vigyorgott Cink Enikő.

– Látom Encike, hogy a hat fél kevertnek köszönhetően már megint a gömbölyű talpú cipőjét vette fel, de azért inkább mégis maradjunk a realitás talaján – emelte ki Enikő fejét egy félig üres sörös korsóból Firnájsz Egon. Majd bejelentette: mivel Hosszú Katinka 6 számban indul, hat aranyunk tuti lesz. Ha ehhez hozzátesszük, hogy van nekünk még Gyurta Danink, Cseh Lacink, Kapás Boglárkánt, no meg persze a Verrasztó testvérek, hogy nagy hirtelenjében csak néhány nevet emeljen ki, a 20 éremre fogadni merne.

Mell Linda és Ló Elek erre annyit mondott: Egon egy nemzetáruló pesszimista bitang ember. Bika Jenő viszont arról beszélt: Firnájsz úr igenis reálisan számol, mert egy világbajnokság nemzetközileg elfogadott tulajdonsága, hogy nem csak magyarok startolna a rajtkövekről.

– Tudják maguk milyen fantasztikusan jók az amerikaiak, az ausztrálok, és hány remek úszó van a világ többi országában is? – harsogta Snájdig Pepi, aki legutóbb akkor érintkezett testileg úszómedence vizével, amikor részegen beleesett egy ilyen építménybe a strandon. – Mert én tudom. Éppen ezért azt mondom: örüljünk, ha lesz 10 érmünk, abból négy arany.

Na, ezektől a számoktól aztán végkép többen úgy begurultak, hogy Snájdig életét csak a gyorsan riasztott készenléti rendőrség képzett munkatársai tudták megmenteni azzal, hogy a fejét még időben kirángatták abból a vécékagylóból, amibe Zsuga Zsiga nyomta, mondjuk úgy, hirtelen felindulásból.

A tippelés ezen szakaszában Belami némi önmérsékletet és két deciliter szódát kért. Az előbbit a Zsibi lakóitól, az utóbbit Józsi csapostól, majd bejelentette: szerinte 5-5-5 lesz az érmek száma aranyra, ezüstre és bronzra lebontva.

– Ez elfogadható? – kérdezte Belami, ám válasz nem érkezett. Ugyanis vidám cimborái akkor már a Zsibi kocsma hűtőkamrájában ültek. Itt pedig azon vitatkoztak: Árpád apánk ugyan miért nem Észak-Norvégia szomszédságában foglalta el a hont, hogy népének ne kelljen átélnie olyan kánikulát, amilyennel ez a nyár ajándékozta meg a magyart...

 

Bátyi Zoltán

 

https://belami.blogstar.hu/./pages/belami/contents/blog/40220/pics/14998539237908834_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?