Belami füstös világnapja

Belami

Akarattalan báb vagyok… Egy darab akarattalan báb! – jajongott Belami június első napján a Zsibbadt brigádvezető teraszán. Közben könnye folyt, ökleivel pedig úgy verte a bádogasztalt, hogy nevesebb néprajzkutatók már el is kezdték írni közepesen hosszú tanulmányaikat „Az ősmagyar sámándobok helye és szerepe a XXI. századi Magyarországon” –  címmel.

– De hát mi történt? Mégis mi? – húztak a külváros nyugalmazott szépfiújára egy nem éppen Pierre Cardin által tervezett kényszerzubbonyt a közelben ülők – nagy lendülettel és kíváncsiságtól csillogó szemekkel.

– Mi történt? Mi történt? Hát csak annyi, hogy szentül megfogadtam: ha a bárányfelhők hamisan bégetnek is az égen, akkor is leszokok negyven év után a cigiről, mire eljön 2017-ben a dohányzás elleni világnap.

– És eljött? – fürkészte Belami arcát Plüss Eta, aki sok mindenről hallott már, de a dohányzás elleni világnap nem tartozik ezek közé.

– Persze, hogy el. Minden év május 31-én tartják ezt a napot, és felhívják a világ figyelmét, mennyire is káros a bagózás – nyelte tovább könnyeit Belami.

– Ja, a cigi borzalmas egy szenvedély ám – fújta a füstöt kifelé a száján Minek Dönci. – És a leszokáshoz sok minden szükségeltetik. Hogy mást ne mondjak, akaraterő. De hát már annyi komoly és érdemdús segédeszköz áll rendelkezésre, hogy még egy olyan ember is le tud szokni, mint maga.

– Én is azt hittem – hüppögött Belami. Majd elmondta: előbb a totálisan biztos, hogy ezzel sikerül kategóriába tartozó nikotinos rágóval bélelte ki a pofazacskóját. Az eredmény, négyszeri sugárban történő hányás, hat öklendezés, életundor és egy majdnem sikeres hátra szaltó. Aztán fordult a a garantáltan legjobb minőséget ígérgető nikotintapaszok irányába. Ki is tapétázta a vállát, karját, hátát efféle csodálatos termékkel, és ekkor már a szédülés sem maradt el, ami ellen, akárcsak a rágók esetében, hat-hét cigi elszívásával védekezett.

– De miért nem fordult terápiás orvoshoz, ha már ennyire le akar szokni? – kérdezte Plüss Eta, miközben a bal zsebéből elővarázsolt egy elszívásra még tökéletesen alkalmasnak látszó csikkmaradványt.

– Orvoshoz? Dehogynem fordultam? Méghozzá csodadoktorhoz, aki akupunktúrásan úgy tele szurkálta a fülem, hogy egy élveteg sündisznó özvegye hét házassági ajánlattal ostromolta a fészbukos üzenőfalamat. De hiába. Fülemben a tűkkel, amik inkább apró vasdarabok voltak, úgy kívántam ezt az átkozott cigit, hogy két órával a kezelés után egyszerre három felbontatlan dobozt rohamoztam meg. De ittam én antinikotin teát, elolvastam a leszokás hét parancsolatát hatvanháromszor. Sőt mi több, még komoly edzésbe is kezdtem, mert azt mondták, ha leterhelem a tüdőmet, rá se bírok majd nézni efféle bűzrudakra.

– És rábírt? – kért tüzet Józsi csapostól Ló Elek, majd egyenesen Belami arcába fújta a cigifüstöt.

– Képzelje, rá. No nem azonnal futás után. De ahogy eltelt egy óra… Hát én kicsomagoltam nyolc nemrégiben felújított panelházat, csak hogy cigihez jussak.

A Zsibilakók ugyan nem láttak szoros összefüggést a panel felújítási program szabotálása és a cigarettáról leszokás, netán a cigihez jutás között, de figyelmesen várták a folytatást. Ám Belami már egy szót sem tudott kinyögni.

– Nem kell ide doktor, cigi, meg tapasz. Csak éles szem. Ezt nézze – dugott egy doboz cigit Belami orra alá Snájdig Pepi.

– Látom. Cigi? Na és?

– Az árát nézze! Azt, hogy ez az ocsmányság 1060 forintba kerül. És gondoljon arra, hogy amikor elkezdett cigizni, még négy forint volt egy dobozzal, miközben ma már egy szál, érti egyetlen szál többe kerül ötven forintnál. Na, ha ettől sem robban fel a méregtől, és dobja el a francba a cigit, akkor semmi sem segít – hadarta, dühtől fűtve Pepi.

Belami meg csak nézett ki a fejéből, osztott és szorzott, bekalkulálta, hogy kinek mennyi haszna van azon, hogy ő mérgezi magát, majd csak ennyit mondott:

– Ölég! Befejeztem.

És olyan elszántság ült ki az arcára, hogy egy közelben dohányzó szobrászművész rögvest elkezdte faragni Belamiról az akaraterő szobrát.

 

Bátyi Zoltán 

https://belami.blogstar.hu/./pages/belami/contents/blog/38899/pics/14963153437148389_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?