Belami és a kommentbanditák

Belami

Na, neeeem... Ezt aztán mán… Szóval… – habogott Snájdig Pepi, miközben a vízfejű Döncike csudamasinájába (okos és telefon) tekintve bizonyos írásműveket olvasott. Ezeket a magyar nyelvben járatlanok hozzászólásnak neveznék, de Snájdig halad a korral, így pontosan tudja: kommentekből áradó mocskolódás szúrta annyira a szemét, hogy ez a döfés hosszú évek során kérgesedő lelkét is megsebezte.

Snájdig ugyanis a múlt csökevénye, ha még nem mondtam volna. És olyan időkben nőtt fel (szocializálódott, hogy korszerű legyek), amikor az apja legfeljebb annyit mert kiabálni a focimeccsen az általa hülyének tartott sípmesternek szánva, hogy szemüveget a bírónak. Ha pedig egy afféle mondat hagyta el a száját, hogy marha vagy te tulok, a körülötte állók megvető pillantásának kereszttüzében éget hamuvá.

Hát ez már jó régen lehetett – nyelte nyálát Snájdig, és csak annyit tudott végül kinyögni:

– Te jó ég, hova süllyedt ez a világ?

– Mégis hova? – kérdezték többen is. Ám Pepi, aki azért nem volt teljességgel járatlan a népi káromkodások világában, a mobilra mutatott, és azt javasolta: inkább mindenki olvassa el saját szemével, miféle mondatok sorjáznak egy-egy cikk alatt.

Történt mindez a Zsibbadt brigádvezető emlékét nevében őrző lakótelepi kocsma nagytermében, ahol a vállalkozó kedvűbbek azonnal rá is cuppantak a felkínált lehetőségre.  Így aztán Plüss Eta megtudta, hogy csucsunyóc szerint aki a cikket írta, az inkább a saját anyjával folytasson nemi jellegű szextornát, hacsak nem akarja, hogy görgősekével szántsák fel az arcának ragyaverte bőrét. Cink Enikő akkor ájult az asztalra, amikor olyan mondattal szembesül, amelyben  a magyar nyelvben legalább 79 szóval szóval kifejezhető nemi közösülést mind a 79-el le is írta a husánghernyó nevű hozzáröffentő, válaszul a bikacsökazanyádba kódnevűkommentelő beszólására, mit nemes egyszerűséggel varangyugatásnak nevezett.

Pár perc alatt megállapították az olvasgatók, hogy aki kommentjében csak olyan elavult szavakat használ, mint mondjuk a vazze, az már a műveltségéből kifolyólag mérsékelt egyednek számít. Olyan mondatra pedig, ami arra szólítja fel udvarias hangnemben a hozzászólókat, hogy moderálják magukat, mert mégiscsak kultúrlénynek számító emberek vagyunk, legfeljebb minden hatszázadik kommentben bukkanhatnak.

– És ugye mindenki csakis kitalált neveken írkál, mélységes mély inkognitóba bújva… – villant egy gúnyos vigyor Belami arcán.

– Hát igen – nemesült sóhajjá néhány szusszanás. Majd a Zsibilakók már azon vitatkoztak, vajon mikor süllyedt ilyen mélyre a vitakultúra, ki kezdte, és ki fogja abbahagyni.

– Ugyan, ne legyenek mán ilyen álszenteskedők! – horkant fel Bika Jenő. – A magyar nyelvben mindig is fontos szerepe volt a káromkodásnak, és egy-két vazzéért húsz éve sem kellett a szomszédba menni, kicsúszott az a szájon hazai pályán is.

– De kinek a száján? És mikor? Ugye azt csak nem akarja nekem bemesélni, hogy milliárdos nagytőkés, parlamenti képviselő, neves író, újságírók úgy rontottak egymásra, ahogy azt mostanság teszik? – háborgott Belami. – Ami meg az internetes vitakultúrát illeti, a kert végében csordultig telt falusi fabudi sem bűzlik úgy, mint ezek a kommentbanditák feltöltötte, emberi beszédhez legfeljebb csak nyomaiban hasonlatos mondatok.

– Egyébként meg, haa köztársasági elnök is ünnepélyes eskütétele alkalmából elmondott beszédében fontosnak tartja drámai mértékűnek nevezni a politikai közbeszéd állapotának romlását, és ezért az 1867-es kiegyezést ajánlja követendő történelmi példának, akkor csak ideje lenne már valamit tenni, nem gondolják? – nézett körbe a söröskorsók fölött Belami.

– Na ja. De arra azért kíváncsi lennék, hogy a kommentelők közül hányan tudják, mi is volt az a kiegyezés – legyintett Józsi csapos, majd kerülve minden káromkodást, roppant udvariasan szólította fel a törzsvendégeket, hogy kocsmazáráshoz közeledvén rendezzék a számlájukat, vazze...

 

Bátyi Zoltán

https://belami.blogstar.hu/./pages/belami/contents/blog/38131/pics/14945254224993443_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?