Belami pólószámtana

Belami

Na, mizu, hölgyek, urak? Megünnepelték hétfőn a munkát? – zuhant egy székre Firnájsz Egon a Zsibbadt brigádvezető emlékét nevében őrző kiskocsma csöppet sem elrejtett zugában. A bent ülők a kérdésre úgy felkapták a fejüket, hogy a közelmúltban (9 év) megtisztított lámpaburák is veszélybe kerültek, ugyanis a munka szót Firnájsztól eddig még soha, senki, sehol nem hallotta.

Ám mielőtt bárki is ezt szóvá tehette volna, Belami röptetett egy kérdést a söre fölött.

– Aztán mégis miféle munkára gondol?

– Hát ezzel a balga kérdéssel meg mit akar? A munka az munka, akárhonnan is nézzük – terelte szinte már filozófiai síkra a beszélgetést Minek Dönci.

– Úgy gondolja? – somolygott Belami. – Mert szerintem van értéket előállító, az értéket eladó, reklámozó, szállító munka is, hogy csak néhány példát mondjak. Mielőtt megkérdezem: maguk szerint ezek közül mégis melyik a legértékesebb?

A Zsibi törzsvendégei érezték, a külváros nyugalmazott szépfiúja valami különös ravaszságot épített be a mondataiba. Ám hogy mit, azt nem tudták kitalálni. Így aztán csak bólogattak, amikor Bika Jenő bemondta a tutit:

– Természetesen az értéket előállító munka a legértékesebb. Ez nem is lehet vitás.

Belami erre nem szólt semmit, hanem, akár egy bűvész a nyulat a kalapjából, kiemelt egy pólót (magyarul: tísört) a szatyrából. Majd ezt az igencsak szép (magyarul: dizájnos) ruhadarabot magasba tartva megkérdezte:

– Mit gondolnak, ez a testdíszítésre is alkalmas termék mégis mennyibe került?

Majd választ sem várva elárulta, 9 ezer forintnál is többet fizetett érte, mert hogy ez nem valami kamionról leesett koppincs, hanem védjeggyel ellátott boldogság, a fia textíliában megtestesült álma.

– Na de mi köze ennek május elsejéhez, meg a munkához? – kérdezték egyszerre hárman is.

– Hát az, hogy momentán ez nem póló, hanem szemléltető eszköz – vágta rá Belami. – Még pedig azt szemlélteti, hogy hihetnek bármit, az értéksor végén mindig az áll, aki termel.

– Ezt meg honnan veszi? – érdeklődött Plüss Eta, aki egykoron ruhagyári dolgozóként maga is megtapasztalta, olyan eldugott út vezet a milliomos léthez, hogy inkább el sem kezdi megkeresni.

– Nem veszem, hanem olvasom. Még pedig ebben az újságban – érkezett a szatyorból egy újabb nyúl, immáron gazdasági kérdésekkel foglalkozó magazin formájában.

– Na, kérem alássan, ebben azt írja egy okos ember, hogy egy márkás póló, mint amilyen ez is, ha mondjuk 11 ezer és még 400 forintba kerül, akkor az erre eső munkabér 56 forint, csupán a termék árának 0,5 százaléka. Vagyis ennyit kap a melós, aki megcsinálta.

– Na ne mán! – hűlt ki Cink Enikő feje a döbbenettől eltátott száján keresztül.

– De bizony. Ehhez jön az anyag költsége, ami 1040 forint, a márka profitja, ez meg 1119 forint, míg az állandó költség 84 forint.

– Nem vagyok egy fejszámoló művész, de hol van ez még a 11 ezer 400 forinttól – szólt ki a pult mögül Józsi csapos.

– Sehol – vigyorgott Belami. – No de ekkor érkezik kérem még a szállítási költség, ami 679 forint, és a szállító profitja, 356 forint. De most ámuljanak csak: a nagykereskedő csupán 312 forintot nyer a bolton, az állam leáfáz az ügyről pólónként 2427 forintot, míg a kiskereskedő árrése 5267 forint. Ez utóbbi egyébként az egész ár 46,2 százaléka.

– És aztán mindezt megveszi az a balek, aki melósként 56 forintot keres mondjuk egy lengőcsapágyhergelő-automata elkészítésével, amiért meg egy pólógyártó 11 ezer 400 forintot fizet? Na ne mán… – matekolt egy kicsit Plüss Eta is. Majd olyan vaskos káromkodást lökött az utca irányába, hogy a szárnyas ajtó kiugrott a helyéből, és elrepült, mint tenni szokták egyes szorgalmasabb vadlibák.

– Az élet mán csak ilyen… – dugta vissza a pólót szatyrába Belami, majd hazament, és leült a tévé elé. Ott aztán meghallgathatta egy nagyon gazdasági, és életében minimálbérért eddig még soha nem dolgozó szakember szájából, hogy a tervezett újabb minimálbér emelésnél nagyon csapás már nem is érheti a magyar nemzetet.

 

Bátyi Zoltán

 

 

 


Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?