Belami áprilisi hóesése

Belami

Csak nem hó esik? Április 18-án, és bele az arcunkba? Na ne mán! – hagyta el egy halk, velőt és egyéb testrészeket rázó sikoly Plüss Eta száját a Zsibbadt brigádvezető emlékét nevében őrző kiskocsma ablakán kibámulva.

– Nem is esik. Ez már szakad – jajongott Cink Enikő is, miközben kilenc rövidebb és hét hosszabb káromkodással átkozta el a meteorológusokat, akik szerinte erről egy szót sem ejtettek a tévében.

– Máskor talán jobban nyissa ki a szemét is, meg a fülét is, mert igenis megjósolták, hogy rossz idő jön ránk – mordult Encikére Ló Elek, majd azonnal hosszabb fejtegetésbe kezdett arról, hogy mindenről a politika tehet.

– Na, ha a mai hóesésből is levezeti, hogy a kormány nem elég hatékony a hóesés elleni harcban, esküszöm a saját lábikrámba harapok – csapott az asztalra Belami, de már a csapás pillanatában érezte, kár volt ennyire felhevülnie. Ugyanis a zajra több bóbiskoló fej is felemelkedett a régen takarított asztalokról, s mire Belami észbe kaphatott volna, mások már egymás hajába kaptak, szoros összefüggést látva a világ- és belpolitikai helyzet, valamint az április közepi hóesés között.

Minek Dönci azt fejtegette, ha a politikusok nem mindig ökörségeken vitatkoznának, hanem tennének valamit a globális felmelegedés ellen, akkor ilyen nem fordulhatna elő. Heveny Béci röhögve kérdezte, hogyan lehet ekkora szarvas jószág valaki, hogy áprilisi hóesés idején felmelegedésről beszél, mikor éppen itt a leglátványosabb bizonyíték arra, hogy újabb jogkorszak jön, és talán holnap délutánra ide is ér.

– Az mindegy. Baj lesz, és kész – szögezte le Firnájsz Egon, majd a légszennyezés ártalmaira hívta fel a figyelmet, mert szerinte az már olyan mértéket ért el, hogy a Föld nevű golyóbis megkezdte halál előtti végvonaglását.

– Szerintem meg Árpád vezér tehet mindenről – állt elő egy olyan nézettel Bika Jenő, ami már igyekezett történelmi távlatokba helyezni az április hóesés tényét.

– Miért éppen Árpád? – löttyintette úgy fél kannányi hideg vizet Jenci fejére Józsi csapos, azt gondolván, ekkora marhaságot csakis túlhevült aggyal lehet kiokoskodni, vagyis a víz  szükséges és egyben elégséges gyógyszer lehet Bika úr bajára.

– Na hallja! Ha akkor nem áll meg a Kárpát-medencénél, hanem elvezeti népét mondjuk a francia Riviérára, most nem esne a hó a magyarok nyakába. Csak hát már akkor is a magyaros lustaság, meg a jó lesz ez itt is… – próbált hosszasabb fejtegetésbe bonyolódni Bika Jenő. Ám Smúz apu ezt hallván komolyabb eszközökhöz (bal ökle) folyamodott. És mivel szerinte Árpád vezér szidásával nemzetgyalázást követett el Bika Jenő, állcsúcson csócsálta egy mélyről indított bal horoggal.

A Zsibbadt brigádvezető pultja előtt közben két erősebbnek tűnő párt alakult ki. Az egyik a kormányzat igenis kézzel fogható felelősségét érezte kitapinthatónak az április hó miatt, a másik pedig egyértelműen az egymással is veszekedő ellenzék torzsalkodásának tudta be, hogy nem a Nap süt a magyar nemzet fiaira. 

– És maga?! Igen, maga. Belamikám! Maga egy szót sem szól? – rikoltozta Firnájsz Egon, miközben a torkát éppen két marokra fogta Heveny Béci.

– Ha szakad a hó, össze kell varrni, mielőtt még nagyobb baj lenne – vigyorgott Belami – Abban a biztos tudatban mondom ezt, hogy mai, túlpolitizált világunkban csakis a humor segíthet abban, hogy a tényeket és jelenségeket olyannak lássuk, amilyenek. A havat például hónak, az áprilist meg áprilisnak, ami szeszélyes.

– Na, akkor hozok varrótűt – vigyorgott Józsi csapos, és kiállt a teraszra, hogy megfürdesse arcát ebben a váratlanul érkezett áprilisi hóban.

 

Bátyi Zoltán

 

https://belami.blogstar.hu/./pages/belami/contents/blog/37351/pics/14926061412749994_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?