Belami verses meséje

Belami

Lédús füttyögés, jégdarabkák összekoccanása, falevél-fagyasztó éjjel és csalogányhímek párbajozása. Na, ez hogy tetszik? És tudják-e, miről van szó? – támaszkodott két, lapátnyi méretű tenyerével a bádog asztalra Belami. A Zsibbadt brigádvezető emlékét nevében őrző Panel Pál lakótelepi kocsma hűvösében üldögélők meg csak meresztették a szemüket, mint sütésre ítélt hal a forró olajban. Mindössze Firnájsz Egon tudta lebirkózni a meglepetés okozta sokkot, és bejelentette, hogy ha valamilyen tiltakozást vagy gyűjtésre felszólító akciót akar vele aláíratni Belami, ő bizony előre megmondja, hogy nem ír alá semmit, de még annak az ellenkezőjét sem.

– És ha azt mondom Borisz Paszternak? Na, akkor sem tudják? – faggatózott a külváros nyugalmazott szépfiúja tovább, mondhatni rendületlenül. Ki tudja miért, ezt a csökönyösséget legtöbben provokációnak vették. Nevükben Snájdig Pepi közölte, hogy Belami nagyon gyorsan lehet egy hatalmas pofon jogos birtokosa, ha nem árulja el, mégis mi a francot akar.

– Semmit… – ingatta busa fejét Belami, de oly szomorúan, hogy méretes orra már negyedszer koppant egy üres sörös korsó repedt fülén.

– Csupán az orosz író és költő Paszternak úrtól idéztem az előbb néhány szót, amivel azt akarta leírni, mi is a vers. És tettem mindazért, mert ma van – ha nem tudnák – magyar földön a költészet napja.

– Jesszusom, már megint? – kapta kezét a szája elé Cink Enikő, mint aki attól tart, ettől a hírtől legkevesebb négy foga esik majd ki a fejéből.

– Mint minden évben, egészen 1964 óta. Mert hogy április 11-én született József Attila magyar költő, és az ő tiszteletére lett ez a nap a költészeté – bólintott Belami. Majd hozzátette: nem gyárilag ilyen okos, az interneten olvasott utána.

– Vers... – röppent ki egy sóhaj Plüss Eta száján, és ebben a sóhajból némi vágyakozást is, örömet is kihallhattak a többiek, mert szép lassan egyre több szó esett a versről. Minek Dönci régen volt szavalóversenyt idézett fel, ahol egy Arany János ballada elmondásáért még oklevelet is kapott. Mell Linda bevallotta: neki Petőfi Sándor a kedvence, és ha akarják, akár több versét is fejből el tudja mondani.

Erre a mutatványra nem mutatkozott nagyobb igény. Sőt mi több, még alapos veréssel is fenyegetőzött Bika Jenő, ha Lindácska hat fél kevert után átváltozik szavaló művésszé. Azt viszont többen is firtatni kezdték: hova tűnt a vers az emberek életéből? Mert hogy az iskolában arra mindenkit megtanítottak, hogy a vers szép és jó dolog, olyan embert mégse láttak már évek óta, aki verses kötetet vett volna magának.

– Van elég vers az interneten – motyogta vízfejű Döncike, aki, szokása szerint, ekkor is a világhálóba kapaszkodott

– De miért nincs mondjuk a televízióban? – kérdezte Plüss Eta. – Emlékeznek még a sorozatra? Vers mindenkinek. Azt hiszem ez volt a címe. Egy-egy műsor nem tartott tovább négy-öt percnél, de nem felejtem, arra a négy-öt perecre megállt a kezemben a kanál, de még lelkemben a remegés is. És olyan békesség árasztott el, mint egy szürke hétköznapon soha.

– Na, ezt nagyon szépen mondta, drága Etusom – csettintett a fölével Ló Elek. – De mégis milyen programba férne most bele? A megölte, felkoncolta, elütötte, kirabolta, felrobbantotta hírműsorok után gondolja talán? Netán a szárnyas libresz betét és a lábgomba reklám közé illesztené? Vagy amikor két politikus már annyira lealázta egymást, hogy a harmadikra már nem is maradt erejük? Akkor jöhetnének a rímek?

– Mondjuk mindegyik helyett. Csak egy hétre… Vagy kettőre.  Csúnyább nem lenne az esténk, mint ahogy talán a világ is fényesedne egy kicsit – szólt vissza a pulttól Belami.

Majd szembefordult a Zsibi nagyközönségével, s bizonyos rakodópartól, meg dinnyehéjról kezdett el beszélni, ami úszik a Dunában. És akkor a falra szerelt televízióból kifogyott a háborús híreket szóró szó, az utcán két káromkodás és hat ökölrázás baráti beszélgetéssé szelídült, az ajtón éppen belépő idegen, akinek morzsa billegett a bajszán, meg csak annyit mondott: József Attila vagyok. Leülnék, ha nem zavarok…

 

Bátyi Zoltán

https://belami.blogstar.hu/./pages/belami/contents/blog/37059/pics/14918394517322030_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?