Belami gyógyszerbombái

Belami

Jaj, hadd üljek már le ide, de gyorsan, mert mindjárt beleszédülök egy mosdatlan hamutartóba – törölgette izzadó arcát Plüss Eta, miután két dugig pakolt szatyorral és enyhén billegős járással betért a Zsibbadt brigádvezető emlékét őrző kocsma nagytermébe.

– Csak nem alig használt vasúti sínekkel pakolta meg a táskáit, hogy ennyire kikészült az erejével? – sandított Etára Minek Dönci, azt figyelve, nem kell-e mesterséges légzést is alkalmazni annak érdekében, hogy Etus kibírja az első pohár sörig az élet viszontagságait.

– Még hogy sínek? Csak megvásároltam a havi rendes gyógyszeradagomat – lihegett tovább Etus, s csupán arra maradt ereje, hogy kezével intsen Józsi csaposnak: jöhet az első kör.

– Te jó ég, ennyi gyógyszerrel annak idején az a tüzérüteg utazott két hetes harci gyakorlatra, amelyben én képviseltem az átütő erőt! – mordult egyet Belami.

– Ennyi kell, oszt ennyi! Mégis mi köze magának ehhez? – sértődött meg Etus. Majd azonnal elkezdte sorolni, mennyi nyavalya bántja a 60 éve eme földi világon létező testét a magas vérnyomástól, a cukorbetegségig, nem is szólva ízületi fájdalmakról, vizesedő lábról, visszerekről és egy csípőről, ami vélhetően protézis után kiált.

A teremben többen elgondolkodtak azon, milyen is lehet egy kiabálós csípő, különösen, ha az Plüss Eta alkatrésze, de mielőtt felsejlett volna efféle torzkép bárkiben is, Belami visszalopta a szót.

– És gondolja, hogy ezekre a bajokra fél tonna gyógyszer a megoldás?

– Miért, mi más?

– Nézze drága Etus, én nem akarom megbántani. De azért annyit hadd mondjak több évtizedes ismeretségünkre hivatkozva, hogy kegyed egy kicsinykét mintha túlsúlyos lenne. Úgy is fogalmazhatnék, hogy kövér, mint ahogy kövér már ez az egész ország. És ahogy magának, úgy még százezreknek eszébe sem jut, talán egy kis mozgás, mérsékeltebb zabálás, pardon étkezés, talán többet javítana az egészségen, mint a gyógyszerbombák.

– Ha tudni akarja, én nem vagyok kövér – sértődött meg Eta, aki lánykori súlyához képest mindössze a duplájára hízott. – Egyébként meg nagyon is tudományos módszerek alapján őrzöm az egészségemet.

– Na ja. Gondolom minden este megnézi a tévés reklámokat. Például azt, hogy semmi gond, ha teleeszi magát, mert már milliónyi olyan pirula van, ami oldja a gyomorgöcsöt, elűzi a puffadást, netán még arról is gondoskodik, hogy ami egyszer fent bement, az reggelre alul ki is jöjjön.

– Jaj, ne legyen már ilyen gusztustalan, mert úgy arcon vágom, hogy egy fejjel két ablaküveg tör ki, de azonnal – fészkelődött a székén Etus, azon igyekezve, hogy terebélyes hátsója ne lógjon le a kelleténél jobban a fájdalmában jajgató bútordarabról.

– Nem vagyok gusztustalan. Csupán felrobban az agyam attól, hogy egy egész ország jajong, zabálja a gyógyszert, de annyit, amennyit talán egész Európában sehol nem esznek. És persze az is bosszant, hogy ha egy orvos szólni mer, no de asszonyom, fogyjon már le, mert addig nem tudok magán segíteni még űrből érkezett csillagporral sem, a beteg azonnal megsértődik, és véres hurka csöpögtetett zsírjával hergelt somlói galuskába öli a bánatát.

Magyarországon a felnőtt lakosság 65 százaléka túlsúlyosnak vagy elhízottnak számít, a nők 62 százalékának, a férfiak 67 százalékának, összesen mintegy 5 millió embernek van súlytöbblete, derült ki az országos táplálkozási és tápláltsági állapotvizsgálatból. Ide van írva – mutatta fel mindent tudó szuper okos telefonját, és azon egy írást vízfejű Döncike. Eközben a pult környékén mérsékelt vita alakult ki arról, mennyire erős a gyógyszerlobbi, és miért nem lehet akár minden nap egy olyan reklámot is műsorra tűzni vacsoraidőben, ami nem a hüvelygombáról, netán a duzzadó prosztatáról szól. Csak annyit üzen: ugyan, mozdulj már magyar!

Ez utóbbi javaslattal egyébként Firnájsz Egon állt elő, aki legutóbb az 1980-as években futott (tizenhét métert a busz után), és ha valaki kövérnek merte nevezni, megtudván: 172 centijéhez 116 kiló párosul, így vágott vissza:

– Dehogy vagyok kövér. Csak a testsúlyomhoz képes kicsit alacsony…

 

Bátyi Zoltán

https://belami.blogstar.hu/./pages/belami/contents/blog/36957/pics/14915946868235496_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?