Belami és Európa unokái

Belami

És azt hallották, annyi magyar fiatal hagyta el Magyarországot az elmúlt években, hogy már minden hatodik magyar gyerek külföldön születik? csapott bele egy kérdéssel a Zsibbadt brigádvezető kora délutáni csendjébe Plüss Eta. A lakótelepi kocsma tavaszi fáradtságtól, de leginkább sörrel kísért pálinkától kókadozó törzsközönségét kicsit váratlanul érte ez a bejelentés. Így aztán senki nem lepődött meg azon, hogy Minek Dönci egy udvarias „Mi vaaaan?” horkantással rázta le homlokáról a hamutartót.

És ez még semmi. Azt is hallottam a tévében, hogy 2010 óta 78 ezer gyerek született külföldön magyar szülőtől. Azaz havonta átlagosan ezer magyar csecsemő sír fel szülés után az országhatáron kívül, míg itthon ez a szám hét-nyolcezer. Tehát a magyar gyerekek 15 százaléka nem Magyarországon jön a világra.

– Ez most akkor nemzethalál rémképe, vagy örömhír, hogy magyarok népesítik be a világot? – jelezte önálló faggatózással Firnájsz Egon, hogy egy kis vitára alkalmas állapotban érzi magát.

– Komolyan kérdi? Amikor ekkora a baj. Hiszen húsz év múlva már unokák nélküli ország leszünk, mert a kormány…

– Na, mielőtt ezt a mondatot befejezné, kedves Etus, talán álljunk meg egy röpke pillanatra – vágott közbe Belami.

– Miért állnánk meg? – durcáskodott Eta.

– Mint már észrevehették, nem igazán szeretek alámerülni a napi aktuális pártpolitikába. De momentán azt a riportot én is láttam, amelyben egy ellenzéki politikus gyászos ábrázattal, majdhogynem könnybe lábadva belemondta az ország arcába ezeket a számokat, hogy ezzel bizonyítsa: a mai magyar állapotok annyira tragikusak, hogy innen már szülni is mindenki külföldre megy.

– És most majd maga, Belamikám, megvédi a kormányt, és még be is magyarázza nekünk, hogy teljesen normális az, hogy fiataljaink százezrei külföldön kergetik a boldogság madarát? – terült szét egy gúnyos mosoly Snájdig Pepi arcán.

– Nem védek én meg senkit. Csak ha már számoknál tartottunk, elmondanék én is néhányat. Mondjuk megemlíteném, miszerint egy európai népességvándorlást mérő statisztika szerint a rendszerváltozás óta eddig több mint 20 millió, érti: húszmillió kelet-európai vándorolt át a kontinens nyugati felébe. Itt megírták azt is, hogy Romániából például a munkaképes lakosság 9 százaléka, ami milliónál is jóval több embert jelent, él Európa különböző tájain, csak éppen nem otthon. Maguk szerint ez a másfél, vagy inkább lassan már 2 millió román hány gyereket szült az országának határán kívül? És mennyit az a kétmillió lengyel, aki szintén úgy érzi, nem csak zöldebb a nyugati rét, de több füvet – pardon: pénzt – is lehet ott kaszálni. Ugye ők azért csak nem a magyar közállapotok miatt költöztek Nyugatra?

– És nekem mi közöm a román meg a lengyel gyerekekhez? – hökkent meg Snájdig Pepi.

– Szerencséjükre magának semmi. Csupán arra akartam rávilágítani,  nem csak magyar földön sírnak a nagyapák, mert külföldön élnek az unkáik. Egész Kelet-Európa telesírhatja a zsebkendőjét.

– Na de akkor mi lesz ennek a vége? – bujt ki a pult mögül Józsi csapos, aki Szerbiában és Magyarországon élő családjából négy olyan rokont is felemlegetett, aki a Lajta nevű kicsiny folyótól nyugatra keresi meg a kenyérre valót.

– Tőlem kérdi? Talán szíveskedjék elfáradni olyan fórumhoz, ajánlanám például az Európai Unió igencsak jól megfizetett tisztségviselőinek, szakértőinek népes táborát, akik ezzel már behatóan foglalkoznak. Legalábbis nagyon remélem...– nyelt egy kortyot söréből Belami, miközben gondolataiban egészen messze járt.

Jelesül előbb egy csehországi kis falucska kocsmájában, ahol Janek apó talán éppen Jurek tata előtt sírja el bánatát azért, mert fogy a cseh. Majd egy kelet-szlovákiai kisváros padján üldögélők hangját hallotta: magyar, szlovák és ruszin asszony nézett a Prágába, majd onnan Münchenbe tartó busz után abban a reményben, hogy még látják visszaintegető fiaik kezét. Fenekük alatt az újság, újságban a hír: a Balti államok fiataljai közül minden második Svédországban képzeli el a jövőjét…

Bátyi Zoltán

https://belami.blogstar.hu/./pages/belami/contents/blog/36637/pics/14907915042387608_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?