Belami ezüst vasárnapja

Belami

Na, engem ugyan nem fog a tömeg széttaposta ezüst színű vasárnapon! És tudják miért nem? Mert én célirányosan vásárolok – jelentette be Firnájsz Egon a Zsibbadt brigádvezetőről elkeresztelt Panel Pál lakótelepi kocsma nagytermében az elmúlt hét szombatján.

Történt ez délután, talán úgy 5 óra tájban, amikor már az alkoholtartalmú italok fogyasztásának eredményeként a bent ülök eljutottak abba az állapotba, amelyben komoly, mintegy akadémikus vitákat tud az ember folytatni a dél-litván mezőgazdaság középkori gyökereiről éppen úgy, mint a legújabb atommeghajtású hőlégballonok harckészültségi dizájnjáról a Bauhaus építészeti irányzat tükrében – és mindezt a flamand-holland nyelvjárásban.

Erre a nagy, vagy mondjuk ki bátran: hatalmas tudásra szükség is volt az említett öt óra tájékán, mert Bika Jenő bejelentette, azt amit még soha – mármint hogy ő valamit nem igazán ért.

– No fene! – csattant a csodálkozás úgy uszkve kilenc szájból egyszerre.

– Mert hogy én is célirányosan vásárolnék, méghozzá takarékossági okokból használt termékre áldozva a pénzt. Csakhogy az unokám, akinek az ajándékot szánnám, ezt a papírt nyomta a kezembe, jelezvén: neki pedig más nem kell a karácsonyfa alá, csakis az itt leírt szerkezet.

– És ezen mit nem ért? –  csóválta a fejét Belami.

– Talán ha beleolvasna, Belamikám, maga is…

Belami meg sem várta a mondat végét. Kikapta Bika úr kezéből a cetlit, majd miután az összes szeme a kiguvadás eszközlését foganatosította, egy kortyra lenyelt két korsó sört, négy papír szalvétát és hat darab, az adventi hangulathoz csöppet sem illő káromkodást.

– Hát ez meg mi a franc? – buggyant ki végül a száján a kérdés, de oly kétségbeesetten, hogy azonnal köré gyűlt a Zsibi bentlakóinak 140 százaléka, plusz egy fő, ki nem más volt, mint Béla, a falon túlélésre berendezkedett, egykor piacon élősködő légy.

– Felolvasná? Csak hogy tudjunk segíteni – hajolt át négy vállon és öt sörös korsón Minek Dönci.

– Segíteni? Na ne röhögtessen! – csordult a szomorúság Belamiból, ami volt oly hatalmas méretű, mintha arra kényszerítenék, két nap alatt hordja el a kínai nagyfalat a farzsebében, vagy ültesse be a Szaharát normann fenyővel.

– Megnémult? Vagy lenyelte a nyelvét? – faggatózott ekkor már Plüss Eta is. Belami meg úgy döntött, na, akkor vágjunk bele, tudja meg ország és világ, mire vágyik egy unoka 2016 decemberében a Bikák népes családjában.

– Ha jól látom, ez egy hirdetésből kimásolt szöveg – kezdte Belami. – És szó szerint ez áll rajta: „Eladó 8 magos PC 32GB rammal DDR5 vidikarival.” Eddig vették a lapot? – nézett körbe Belami, de csak üveges tekinteteket látott.

- Na, akkor folytatnám. „Ház: noname, fekete ezüst 12 cm ventivel. Cpu: 2 X QuadCore AMD Opteron 2352, 8x 2,10 Ghz mb cache.”

– Még mindig semmi? – következett Belami újabb körbenézése. Akkor már hárman kaparták a falat, ketten pedig az öngyilkosság gondolatával játszottak Józsi csapos pultjánál.

– Szóval semmi. Akkor haladjunk tovább – javasolta Belami. Tehát: „Alaplap MSI K9ND Speedster 2 (MS-9661) 2 processzoros. Chipsett: Nvidia Nforce Pro 3600 AMD K10. Ram: 32GB DDR II x 4Gb. Vga: Gigabyte HD 7750 OC 1GB/128BIT DDR5 DX 11 DVI D-SUB HDMI. HDD: Hitachi Sata II 500GB. Táp: FSP CRG-450 400W
Optika nincs benne (DvD-iró olvasó) - 6 usb 2 lan 2 pci-e alkalmas SLI-re vagy CF-re. A játékokat tökéletesen futtatja személyes átvételnél próba lehetőség is van. GTA V BATLEFFIELD összes verziója NEED FOR SPEED”

A Zsibiben rekedt tömeg, látván, hogy Belami befejezte a termékismertetőt, egységbe forrt dühvel nézett Bika Jenőre, akiben nem a szesztől rozzant nyugállományú főtörzsöt látták, hanem személyesen az ő, eddig totálisan ismeretlen unokáját.

– Mi lenne, ha megmondaná annak a kölöknek, hogy írja le magyarul, mégis mi a francot akar? – szóalt meg végre Cink Enikő.

– De hát ez magyarul van – sírta el magát Bika úr. – Legalábbis az unokám szerint ezt minden hülye érti. Aki meg nem, az értse már meg végre: új világot élünk, meg elektronikusan digitális vagy milyen forradalom uralja a világhálós Földet.

– Hát az van – bólintott Belami. És miközben a Zsibi mosdója előtt Arany János, Kosztolányi Dezső és Móricz Zsigmond nevű urak szelleme zokogott, arra gondolt, hogyan élt le az emberiség évmilliókat úgy, hogy fogalma sem volt arról, hogy az alaplap MSI K9ND Speedster 2 (MS-9661) 2 processzoros, a chipsett pedig Nvidia Nforce Pro 3600 AMD K10.

De mindegy is – legyintett Belami, és elindult egy könyvesboltba, ahol – ezt eldöntötte, de nagyon – akkor is magyarul írt mesés könyvet vesz az unokájának, ha a táp FSP CRG-450 400W és
optika nincs benne.

 

Bátyi Zoltán

Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?