Belami vasárnapi boltünnepe

Belami

Na, Etus öltözködjön, de rögvest, és fessen az arcára harci színeket, mert jön a vasárnap, indulhat shoppingrohamra a szupermarketbe. Árulja el, mégis melyiket célozza meg, mert azt szeretném nagy ívben elkerülni – harsogta Minek Dönci a Zsibbadt brigádvezető emlékét őrző kocsma teraszán.

Etus csak nézett, mint aki négyütemű bámulásért veszi fel a közmunkáért járó pénzt, és csupán annyit mondott:

– Döncikém, tegyen már le egy alapfokú magyar nyelvvizsgát, hogy legalább egyetlen mondatát meg lehessen érteni.

– Mi ezen az érthetetlen? – fordult Etus felé Snájdig Pepi is. – Vagy maga még nem is hallotta, hogy vége a vasárnapi boltzárnak, ezen a tavaszon több boltajtó nyílik vasárnap, mint tulipán, és olyan boldog lehet immáron újra a magyar nemzet, mint 13 hónappal ezelőtt volt.

Etus kissé megszeppenve nyelte le az első felest 0,1 másodperc alatt, mint ahogy a kísérőként rendelt sör is csak lassan, 1,7 másodperc alatt tűnt el a szájában, de aztán felbátorodott, és a boltnyitás részleteiről érdeklődött.

– Nincs itt részlet, csak tény. Nem lesz népszavazás, megyünk és veszünk.

– Népszavazás? – kerekedett ismét Etus szép, dülledt szeme kifelé az arcából. Mert hogy eddig erről sem hallott semmit. Ugyanis a drogként funkcionáló brazil szappanoperákban meglehetősen ritkán akarja a dúsgazdag, de nagyon ármány sárkány José Armando de Silva népszavazás ötletével elcsavarni a sokat szenvedett Lúcia Rosalinda de Coerte könnyekben áztatott fejét.

A Zsibiben gyorsan ráéreztek: Etus a népesség azon kicsiny (?) százalékához tartozik, aki annyit sem tud a körülötte zajló világról, mint a sokat emlegetett hajdúipari szakmunkás a harangöntésről, ezért ki is rekesztették a boltzáras vitából. Így aztán csak Firnájsz Egon üvöltötte, mint egy lendkerekes sakál, hogy végre újra nyitnak, és Cink Enikő (aki maga is, akárcsak a lánya, a kereskedelemben dolgozik immár hosszú évtizedek óta...) verte ki Egon négy fogát egy éppen arra tartózkodó széklábbal.

– Úgy látom, a közmegegyezés hiánya betette újfent békés kisvendéglőmbe a lábát – nyafogott Józsi csapos. És azt kérdezte: egy olyan országban, ahol egyes kereskedelmi televíziók szerint ollllyan, de ollllyan hatalmas a szegénység, hogy már mirelit éhkopra se fussa a kisembereknek, miért olyan fontos, hogy minden nap nyitva legyen a bolt?

– Én meg arra lennék kíváncsi – szólt közbe Belami –, vajon azok a televíziók, akik egy éven át a boltbezáráson rugóztak, hétfő óta hogyan találták meg azokat a szervezeteket, akik a nyitás miatt panaszkodnak? Mert nagy hirtelen nyilatkozni kezdett kereskedelmi szakszervezet, szomorú szemű boltos lány, de még a sokat meghurcolt bevásárló kocsi is, hogy vége a szép időknek – a hiperszuper újra hét napon át taposhatja ki a belét, méghozzá olyan fizetésért, amilyenért a multi hazai boltjában egy üres sörös rekeszt se lökne arrébb a boltos segéd.

– Mit ért maga a médiához, Belamikám? Kit érdekel a vásárló, és ugyan kit a boltos? Nem veszi észre, hogy komoly politikai harc folyik, oszt annyi.

Etus arcán ekkorra már nagyon tükröződött, hogy semmi nem ért semmiből, de azt is csak korlátozott mértékben. Smúz apu meg is vigasztalta:

– Sose bánkódjék Etuskám, az a lényeg, hogy mehet sopingolni és jobb lesz a fílingje. Hát nem kúl meg hepi a világ? – vigyorgott Smúz úr.

– Bizony az. De még inkább az lesz, ha egyszer nem mi örülünk annak, hogy vasárnap is kotorászhatunk az angol bálás butikok göncei között, hanem az angolok robbannak fel az örömtől, mert végre megnyitották London-Alsón az első magyar bálás butikot – törölte szájáról a szódavíz habját Belami.

Majd azon agyalt, mikor jelenik meg az első olyan aláírást gyűjtő ív, amire azt nyomtatják: ugye akarja, hogy a multipláza tulajdonosai nem vigyék ki az összes hasznukat az országból, hanem hagyjanak egy kevéskét a kereskedők fizetésének emelésére is.

 

Bátyi Zoltán

https://belami.blogstar.hu/./pages/belami/contents/blog/26550/pics/14606363311405305_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?