Belami Ájronlédije

Belami

Emelje fel a két kezét, a két lábát, de még a fenekét is a székről az, aki meg tudja mondani, mi is a baj Katinkával? Tudják, az úszólánnyal, akit már csak Ájronlédinek hívnak – dugta ki a fejét kuszán összegyűrt újságlapok közöl Snájdig Pepi a Zsibbadt brigádvezetőhöz címzett fogadó (értsd: kocsma) nagytermében.

- Jaj, az hosszúúúú…. - legyintett Firnájsz Egon, jelezve, részéről ezzel a társalgás úszás ügyében be is fejeződött. Ezért inkább Minek Dönciből próbálja kiütlegelni azt a csekélyke összeget, amivel a kényszerből vállalkozó, és apróbb gazdasági bűncselekményekből élő barátja immáron 7,8 éve nem hajlandó megadni.

- Hosszú, ezt én is tudom. Mert hogy Hosszú Katinka a becsületes neve – emelte fel az újságokat Pepi, szentül esküdözve: egy hete már más sem olvas, csak Katinkára vonatkozó, róla szóló, őt faggató, elemző, valamint Ájronlédi ügyben háttereket boncolgató írásokat. De most butább, mint egy héttel ezelőtt volt.

- Na, ezt nehezen hiszem, mert a maga butasága egy hete is olyan méreteket öltött, hogy ha a tenyere lenne akkora, maga tartaná a Földet – vigyorgott Plüss Eta. És mielőtt eme szép mondatát vitára ingerlő lökdösődés követhette volna, kifejtette: Hosszú Katinka végre kiborította a bilit, és fellázadt, mert az mégsem járja, hogy a világ legjobb úszóját nem becsülik meg.

- Nem becsülik meeeeeg? De hát annyit keres, amennyi a úszódressze alá be sem fér, de még új bankot is kell lassan nyitni a kedvéért. Vagy talán azt hiszi, hogy a különböző versenyeken azért indul, mert ott mákos lángos osztogatnak? - horkant fel Smúz apu, aki rendelkezett ugyan egykor jó tulajdonságokkal is, de öregkorára már csak a mérhetetlen irigység melengette meg a szívét. Sárga is lett Smúz úr arca, ahogy azt irigykedés esetén az álmoskönyv előírja.

- És ha annyit keres? Mégis csak a világ legjobb női úszója, sőt több annál, egy úszó csoda. És ha jól sejtem, nem a maga megtakarításaiból kell állni a díjakért járó összeget – csattan fel Cink Enikő.

-  Akkor se tépkedjen papírokat a sajtótájékoztatón – morogta Józsi csapos.

- Én meg azt mondom, igenis tépkedjen. Ugyanis semmi mást nem akart, mint hogy végre észrevegye a magyar úszószövetség magát, meg azokat az áldatlan helyzeteket, amik a válogatott felkészülése során adódnak. Vagy maga arról nem hallott, hogy Katinkának a medence partján kellett átöltöznie, mert még egy kabint sem kapott efféle célokra. Közben meg annyi aranyérme van, hogy lassan nem bankot, hanem aranybányát kell nyitni, ha ilyen medált akarnak a nyakába akasztani – szólt közbe Belami. A külváros nyugalmazott szépfiúja arról is szólt, hogy ezeket a gondokat már tavaly felemlegette Kiss László szövetségi kapitány, de nem történt semmi.

- És ha szabad érdeklődnöm, a többi úszó erről miért nem beszélt? És ha annyira áldatlanok a körülmények, hogyan lettünk úszó nagyhatalom? Hol nevelődött Darnyi Tamás, Egerszegi Krisztina, Cseh Lacika, Risztov Éva vagy éppen Gyurta Dani? - lépett ki a pult mögül Józsi csapos, ki tudja miért, egy kisebb bézból ütőt lóbálva bal kezében.

- Ha nem hallotta volna, az Ájronlédi minden úszó helyzetének javítása érdekében nyilatkozott meg tépkedett. És remélem nem akar még azzal is előjönni, hogy Hajós Alfréd még tóban úszva készült fel az olimpiára, mert akkor egy viszonylag hosszabb sorozott ökölcsapással átfésülöm a fogait – tűnt bosszúsnak Ló Elek.

- Csak nyugalom, emberek, csak nyugalom – intette békességre a Zsibilakókat Belami. - Éppen az a baj, hogy ezeket a gondokat azok is indulattal gerjesztik, akiknek éppen az lenne a dolga, hogy tárgyalóasztal mellett, békésen egyeztessék az álláspontjaikat.

- Nem lehet az, hogy minden hátterében Katinka amerikai férje meg a Gyárfás közötti vita áll? Vagyis a pénz, mert ahogy hallom, mind a két úriember igencsak gazdasági alapon közelíti meg az élet nagy dolgait, hogy finoman fogalmazzak - fordult el az ablaktól Bika Jenő, mint aki a kinti nagy fényességtől hirtelen megvilágosodott.

- Gondolja, hogy ezt éppen mi fogjuk kideríteni? - legyintett Belami, miközben azon törte a fejét – vajon milyen gén működhet rosszul a magyarban? Mert ha egyszer jól mennek a dolgok (lásd: úszás), a legjobb időben (lásd: olimpia előtt) képes úgy megkavarni a ...hmmm… vizet, hogy még Kelet-Timor-Alsón is cunamitól rettegnek a kókuszpálmák…

 

Belami rákkeltő disznója2015.12.14. 09:10

Belami Ájronlédije2016.01.14. 16:00

Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?