Belami aranyos úszói

Belami

Na, ki a legjobb? Magyarok! - kiabálta bele a Zsibbadt brigádvezető nevét viselő kocsma téltől didergős nagytermének légterébe Snájdig Pepi. Majd felugrott a legközelebbi asztal tetejére, és olyan fergeteges táncba kezdett, miközben Hosszú Katinka, Cseh Laci, Gyurta Dani nevét kiabálta torkának szakadtából, hogy egyszerre több nevesebb operaház tánckarának koreográfusa is meghívta a csapatába. Pontosabban csak hívta volna, ugyanis a Panel Pál lakótelepre ezidáig roppant kevés operaházi szakember látogatott el, pedig igencsak nagy lenne rá arrafelé az igény.

Öt másodperccel Pepi kurjongatásának megkezdése után táncolt már a Zsibi törzsközönségének 100 százaléka. Még Cink Enikő is úgy forgott-pörgött, mint akinek már az óvodában is búgócsiga volt a jele. Erre figyelt fel Belami is, majd amikor csöppent lankadt az örömünnep lendülete, a külváros nyugalmazott szépfiúja Encike mellé ülve tette fel a lábát és a kérdését.

- Aztán elárulná kedves Enikő, maga mégis miért örül itten annyira?

- Hát ezt meg miért kérdi? Mert a sportsiker mindannyiunké. A fiatalok új példaképeket kapnak, népszerűbb lesz az úszás és a sportolás. Egy egész ország lesz az ilyentől boldogabb. Mint ahogy én is. Miért, tán nincs jogom hozzá?

- Joga? Miért ne lenne? Csak emlékeztetném, hogy kiskegyed immár évek óta más sem tesz, mint sport ügyekben szapulja a kormányt. Nem maga fejtegette, hogy a sportra költött minden egyes forint ablakon kidobott pénz? Nem maga mondta, hogy ezer más dologra kellene inkább költeni?

- De hát én akkor...szóval...a focira gondoltam? - makogta Enikő.

- És Bika úr? Maga is a focira gondolt, amikor Encikéhez hasonlóan marhaságnak nevezte a sport állami támogatását. Mert ugye így volt, nem tagadja.

- Kérem szépen, én tulajdonképpen valójában nem a sport, mint úgy egész és egységes cselekvési forma támogatásának eszközlését tartottam túlméretezetten foganatosítottnak, hanem a stadionépítések miatt emeltem fel a szavam – érkezett Bika Jenő körmön és egyéb helyeken font válasza.

- Valóban? Akkor a magyar-norvég után miért ivott ki örömében egy egész fürdőkádnyi sört, ha jól emlékszem? Miért üvöltözte az utcán rohangálva: majd adunk mi a világnak, Európa bajnokok leszünk, és Christiano Ronaldo csak egy falábú zongorahúr a Böde Danihoz képest, aki momentán isten. Na miért? - ráncolódott Belami homloka.

Bika úr meg vörösödött, mint két főtt rák egy tányéron.

- Ugyan, ne bántsa már őket a kelleténél jobban – legyintett Smúz apu, a Dűjj Előre SC régen volt szertárosa, akit még a tipegőben ugrándozva oltottak be a sport imádatával.

- Hiszen láthatja: most olyan újságokban jelennek meg még Bika úrnál is okosabb újságírók tollából a lelkendező írások a sport nagyszerűségéről, a hihetetlen és világot is elkápráztató magyar sikerekről, ahol korábban mást sem olvastam, csak azt: minek nekünk úszó vébé, minek nekünk úszóközpont.

- Ebben igaza van, igencsak érdekes a gyors irányváltás az efféle lapokban. No meg azoknál a kommentelőknél is – ahogy elnézem az interneten – akik igazságosztóként mocskolódásból jelesre vizsgáznak nap mint nap  – bólintott Belami. - De ne aggódjon, eltelik egy-két hét, és ezekben az újságokban már arról elmélkednek majd, ki és mennyi prémiumot kapott a sportsikerért, ezt majd szépen összevetik a minimálnyugdíjjal, és sikeresen felhergelik azokat az egyszerű kisembereket, akik az előbb még itt táncoltak az asztal tetején, hogy jéééé, ti mi miért nem keresünk ennyit? De arról egy szó sem esik majd, hogy egy extra klasszis, szuper tehetséges sportoló mennyit áldoz az életéből arra, hogy néhány évig a csúcson élvezhesse a sikert, és mi van azokkal, akik szintén hajnaltól napestig gyűrik magukat a sikerért, de nem mosolyog rájuk nem hogy a szerencse, de még egy apróbb jutalmat osztó szponzor sem. Hát így megy ez... – nézett ki a fejéből Belami.

- Jaj ne legyen már ennyire pesszimista – csapott agyon egy nyárról itt maradt legyet a törlőronggyal Józsi csapos, miközben Hergejj Bella azt kérdezte:

- Tényleg! Nincs valakinél egy számológép?

Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?