Belami válságos képviselői

Belami

Maguk szerint mit csinál ilyenkor egy európai uniós tisztviselő? - érdeklődött a Zsibbadt brigádvezetőről elkeresztelt kocsma eső után hevülő teraszán Firnájsz Egon. A bádog asztaloknál ülők egy része már orvosért küldetett volna. Hiszen hogy valakinek Magyarország egyik nagyvárosában, pár nappal fizetés előtt, de nagyon sok nappal fizetés után az a legégetőbb gondja, hogy kiderítse az uniós képviselők tartózkodási helyét, netán cselekvési programját... Nos, az eléggé ütődött ahhoz, hogy még a zártnál is zártabb osztályon kezeljék.

Ám nem így látta Belami. A külváros nyugalmazott szépfiúja Firnájsz úr felé fordult, kézfejével megdörzsölte méretes orrát, majd csak ennyit szólt:

- Úgy érti, mit csinálnak most, amikor Európát ellepik a bevándorlók?

- Igen, voltam bátor erre célozni – komorult el Egon arca. - De az még inkább érdekelne, hogy mióta csinálják ezt? Mert hogy ezen a tavaszon és ezen a nyáron én még egyetlen épkézlábnak nevezett ötletet nem hallottam Brüsszel irányából arra nézve: no, itt intézkedni kell, és mi ezt a következő menetrend szerint meg is tesszük.

- De hát Brüsszel nem egy vasútállomás, hogy menetrendje legyen – szólt közbe Minek Dönci, akiinek arcáról sugárzott: annyit sem ért a beszélgetésből, hogy felfogja, Józsi csapos miért borította rá a mosogatólével megtelt vödröt.

- Ha magának nem tetszik a menetrend, tőlem szólíthatja projektnek is – mondta közben Józsi –, úgyis mostanság ilyen szép szavakból épül a magyar nyelv. De annyit talán hallott már a hírekből, hogy...

- Jó, jó, jó, nem vagyok én teljesen ökör – védekezett Minek úr. - Azt is látom, hogy kerítés épül a határon, meg hogy a Tisza árterében vonulnak Szeged felé a migránsok, de hát mi köze ehhez az uniónak?

- Mégis mit gondol? Magyarországnak nem az a schengeni kötelessége, hogy éppenséggel az unió határát védje? - üvöltött ekkor már Józsi, mint akit spanyol csizmában járatnak balettórára.

- Na, azt észre is vettem, amikor jöttem haza a horvát tengerpartról. Az uniós ellenőrzésnek köszönhetően négy órát vártam a családdal Röszkénél a határállomáson. Bezzeg, ha száz méterrel arrébb hajtok át a határon azt kiabálva, menekült vagyok, tíz perc alatt hazarétem volna – legyintett Bika Jenő.

- Bika úr, maga csak ne humorizáljon ezzel a problémával, mert ennél komolyabb európai ügy már évtizedek óta nem történt ezen a sok vihart megélt kontinensen – kapcsolódott a beszélgetésbe Plüss Eta.

- No, éppen ezért kérdem: maguk szerint mit csinál ilyenkor egy európai uniós tisztviselő. De mondhattam volna képviselőt, uniós biztost is.

-A képviselők? Hát jól megérdemelt szabadságukat töltik nagyon rengeteg munka után. Mert hogy sokat dolgoznak, mi sem bizonyítja jobban, mint ez – mutatott a gyerekétől elcsent laptop képernyőjére Mell Linda, ahova éppen egy olyan cikket guglizott be, amiből ezt olvashatták ki:

„A képviselők havi bérük mellett számtalan juttatásban részesülnek. Az EP honlapján található információk alapján az európai parlamenti képviselők havi bruttó fizetése 2011-ben 7 956,87 euró volt. Ez 300 forintos euróárfolyamon számolva havi 2,387 millió forintot jelent. És ehhez jönnek hozzá a juttatások: általános költségtérítés (2011-ben havonta 4299 euró), utazási költségek (bizonylat ellenében térítik meg), valamint éves utazási költségtérítés (2011-ben legfeljebb 4243 euró).Továbbá ott van még a napidíj is: az Európai Közösség (EK) területén tartott hivatalos üléseken való részvételért 304 eurót, míg az EK területén kívüli ülésekre 152 eurót fizet az unió. Az EP weboldala szerint a napidíj fedezi a szállás-, étkezési és minden olyan költséget, amely a részvétellel jár”.

- Na, és akkor mi van? A nyári szabadság nekik is jár, vagy nem? - vonta meg a vállát Snájdig Pepi, miközben olyan sárga lett az irigységtől, hogy Józsi majdnem eladta citromnak.

- Jár bizony. Meg a minisztereknek, meg az államfőknek, meg az összes szaktanácsadónak is nyaralni kell. És közben – gondolom én, Belami, a Panel Pál lakótelepen - máson sem jár az eszük, mint azon, milyen közös programmal lehetne elfogni az embercsempészeket, lezárni a csempészútvonalakat, tisztességes ellátást biztosítani azoknak, akik halálos veszély ellen menekültek, és hazaküldeni azokat, akiktől semmi jót nem remélhetünk. Aztán ősszel alakítanak majd kilenc előkészítő bizottságot, aminek darabonként lesz nyolc albizottsága és hat operatív bizottsága. Ezek aztán megtárgyalják a menekültügyi tanácskozást előkészítő tanulmánytervezetek első példányait, amiket előterjesztenek, egyeztetnek és...

- Mit és? - morgott Józsi csapos.

De erre már Belami sem tudott válaszolni. Ezért inkább dühében belerúgott az egyik asztal lábába, mit sem törődve azzal, hogy egy uniós polgártól ez nem tekinthető eurokompatibilis viselkedésnek.

Bátyi Zoltán

Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?